LAVANDULA CANARIENSIS


Nom comú: espígol de les Canàries
Família: laminàcies (Laminaceae)
Origen: endemisme canari present a totes les illes amb algunes subespècies.
EtimologiaLavandula, derivaria del francès antic lavandre i al final del llatí lavatum-are, “rentar” referit a l’ús d’infusions per a la rentada. L’epítet canariensis ens indica la procedència d’aquesta planta.
Descripció: arbust variable, molt ramificat, de base llenyosa que arriba a una altura d’un metre, de fullatge subpersistent o caduc, perdent fins i tot una bona part de les tiges herbàcies de l’any anterior a l’estació seca. Les tiges són glabres (sense pèls) i les fulles molt fragants, bé pinnatisectes o bipinnatipartides, de color verd fosc, carnoses, subcoriàcies i glabres, generalment de 4-7 centímetres de llarg. La inflorescència és una espiga d’uns 10 centímetres de llarg, plena de petites flors bilabiades, amb només unes poques obertes a la vegada. Els pètals superiors són de color blau i els inferiors una mica rosacis. Les flors no són tan aromàtiques com les d’altres lavandes Les llavors són petites de color glauc negrós.
Hàbitat: creix als vessants, àrees rocoses, terrenys de cultiu abandonats, entre els 100 i 1200 metres d’altitud. Tot això ens fa pensar que viu a ple sol, en sòls més aviat pobres i que és molt resistent a la sequera.
Reproducció: no és una planta cultivada comercialment de forma habitual tot i ser bastant atractiva, i per aquesta raó estem segurs que es multiplica per llavors.
Utilitats: com tots els espígols té certes propietats medicinals, com ara actuar contra el nerviosisme i la intranquil·litat i induir-ne el son. També per al rentatge de ferides. És una bonica planta que veurem ben poc. La trobarem a jardins botànics o a jardins de col·leccionistes. No és gens habitual fora de les illes Canàries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s