Aloe brevifolia


Nom comú: dents de cocodril, àloe 
Família: liliàcies (Liliaceae) 
Origen: província del Cap, Sud-àfrica. 
Etimologia: nom genèric, Aloe, d’origen incert. Podria derivar del grec, als, alós, “sal”, que designava tant la planta com el seu suc, ja que el seu suc recorda l’aigua de mar. Després va passar al llatí aloe, que també significa “amarg”. També proposen l’origen àrab de la paraula, allohe, “substància amarga brillant”. Brevifolia, epítet llatí que significa “de fulles petites”. 
Descripció: àloe de petita mesura, de 10-30 centímetres de diàmetre. Planta suculenta perennifòlia, no cactàcia, en forma de roseta basal amb gran densitat de rosetes de fulles. Les fulles són d’un color verd grisenc, triangulars i punyents, presentant als marges les dents. Té espines blanques al marge de les fulles. Produeix nombrosos plançons. A la primavera, les tiges florals, d’uns 50 centímetres de longitud, sostenen flors de color vermell lluent i en forma de campana estreta amb els estams que sobresurten lleugerament de la boca del tub. 
Hàbitat: ubicació exterior, a ple sol. Les plantes són sensibles a les gelades, encara que no hauríem de tenir problemes al nostre litoral (per exemple els jardins Pinya de Rosa, entre Blanes i Lloret de Mar, tenen diversos exemplars molt grans). El trobem a zones de precipitació relativament alta (uns 400 mil·lilitres anuals), i per aquesta raó recomanen regar-lo dues vegades per setmana (?, ho trobo exagerat) a l’estiu i molt menys la resta de l’any. Pot viure a terrenys calcaris i argilosos en zones rocoses però prefereix sòls sorrencs rics amb un bon drenatge assegurat. Podem adobar-los amb adob per a cactus seguint les indicacions del fabricant. No són atacats per plagues o malalties, el seu pitjor enemic és l’excés de reg.
Reproducció: aprofitar els plançons per a crear noves plantes. 
Utilitats: planta ornamental interessant per a jardins secs i molt atractiva per la seva floració. És una planta ideal per a jardins de baix manteniment i també per a rocalles. Viu bé en testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s