SALVIA CLEVELANDII


Nom comú: sàlvia de Cleveland, sàlvia fragant
Família: lamiàcies (Laminaceae) 
Origen: sud de Califòrnia i Baixa Califòrnia
EtimologiaSalvia, nom del gènere, procedeix del llatí salvus, que significa “salut” o salveo, “curar”, al·ludint a les propietats medicinals del gènere (no en aquest cas). Clevelandii, epítet atorgat en honor de Daniel Cleveland, recol·lector de plantes del segle XIX. 
Descripció: arbust de fulla perenne, tomentós, de ràpid creixement, que arriba a 1-1,5 metres d’altura i és més ample que alt. Les fulles, fragants, són de color verd grisenc, obovades o lanceolades i rugoses, que mesuren uns 2,5 centímetres de llarg i amb petites dents al marge. Les flors, també molt fragants, grans i arrodonides, mesuren uns 30 centímetres, amb nombrosos verticils (flors que neixen a un mateix nivell al voltant d’un eix), verticals, d’un color elèctric blau violeta, que s’obren al juny i juliol i de vegades fins a la tardor. És segurament la més fragant de totes les sàlvies.
Hàbitat: requereixen exposició a ple sol, essent rústiques i suportant gelades de fins a -7 °C. És molt resistent a la sequera però agrairà estèticament algun reg profund al mes durant les èpoques de més calor. Si subministrem molta aigua, no viurà més de 2-3 anys. És bastant indiferent al sòl sempre que no sigui argilós, vivint perfectament en sòls sorrencs, pedregosos o pobres, tot i que requereix un bon drenatge. Tenen una vida relativament curta d’uns 5-10 anys. Serà millor tallar les flors seques si volem una millor floració l’any següent i recomanen podar-la, a la tardor o inicis de l’hivern, un terç la seva llargada per mantenir la planta més densa i atractiva. És resistent a les plagues i malalties habituals. El seu pitjor enemic és l’entollament. 
Reproducció: per llavors, escarificant una mica amb paper de vidre fi. Assegurar un drenatge perfecte i cobrir-les poc. Mantenir una calidesa i humitat constants. 
Utilitats: té certes aplicacions culinàries, tant les fulles com les flors. És un interessant arbust molt dur, resistent i quasi de nul manteniment. És atractiu pel seu color verd grisenc i una llarga i espectacular floració. Ideal per a zones de jardí o jardins de baix manteniment i sostenibles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s