CYRTOMIUM FALCATUM


Nom comú: falzia murera, noms en castellà: ‘cirtomio’, ‘falguera cirtomio’, ‘falguera falcata’. Família: driopteridàcies (Dryopteridaceae)
Origen: Japó, la Xina, Himàlaia 
Etimologia: el nom del gènere, Cyrtomium, procedeix de la paraula grega kyrtoma, que vol dir “arc, curvatura”, pel disseny de les venes foliars formant un arc. L’epítet llatí falcata s’aplica per la forma de falç de les fulles. 
Descripció: falguera que forma una mata globosa, de textura gruixuda i 40-60 centímetres d’altura. Fulles glabres (sense pèl), imparipinnades, abraçant la tija per la base, coriàcies, amb l’àpex acuminat, la base auriculada (forma de cor) i el marge dentat. Falguera molt atractiva pel seu fullatge. Les espores de la falguera es troben a l’anvers de les fulles i poden ser confoses amb cotxinilles. 
Hàbitat: és una planta molt robusta que vol exposició a mitja ombra o ombra, suportant el sol de primeres hores del matí o últimes de la tarda. No és tan sensible al fred com altres falgueres. A l’exterior suporta lleugeres gelades. Si viu en zones d’hivern fred, col·loqui la planta a l’interior a l’hivern i torni a treure-la fora a la primavera quan no tinguem risc de gelades. Tolera la humitat ambiental reduïda, encara que una polvorització de tant en tant revifa el color i elimina la pols. Durant l’hivern requereix poca aigua mentre estigui a un lloc fresc, regant-la una vegada per setmana. A l’època de creixement cada 3 dies i quan la temperatura superi els 22 °C, cada dia. Pot sobreviure a períodes de sequera marginal però presentarà cremades als marges de les fulles. Adobar-la una vegada al mes, a la primavera i a l’estiu, amb adob líquid per a plantes verdes. Plantada a l’exterior requereix poc aliment. Pot ser atacada per les cotxinilles. 
Reproducció: es multiplica per divisió de rizomes a l’estiu o a principis de la tardor. Cada fragment ha de tenir 3-4 frondes i un tros de rizoma d’uns 10 centímetres de llarg com a mínim. També es pot multiplicar per espores. Hi ha diverses cultivars. 
Utilitats: planta d’exterior al nostre litoral amb un fullatge molt atractiu i lluent per plantar a zones d’ombra o amb sol de primeres o últimes hores del dia. Molt recomanable, essent una planta robusta i de fàcil conreu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s