CORDYLINE INDIVISANom comú: dràcena indivisa, dracena. 
Família: agavàcies (Agavaceae) 
Origen: Nova Zelanda
Etimologia: el nom genèric, Cordyline, deriva de la paraula grega kordylé, “maça”, fent referència a la forma de les arrels d’aquesta planta. Indivisa, epítet llatí que significa “sense dividir” referint-se a l’únic tronc. 
Descripció: planta arborescent, arbustiva, perenne, molt vigorosa. Tronc recte que pot arribar als 8-10 metres com a màxim. Fulles en forma d’espasa, arquejades, i que pengen amb l’edat, de color verd fosc opac, blavós al revers de la fulla. Tenen 70-150 centímetres de llarg i uns 10 centímetres o una mica més d’ample. Amb la nervació mediana vermellosa i moltes altres nervacions secundàries. Quan arriba a una edat de 8-10 anys comença a florir, des de principis a finals d’estiu, en llargues panícules de color crema. Després de la primera floració, el tronc comença a dividir-se en diverses branques, formant una ampla capçada. Sovint trobem aquesta espècie amb diversos troncs, forma molt apreciada i deguda a un conreu especial al viver. 
Hàbitat: exposició a ple sol o mitja ombra. Durant els mesos d’estiu agraeix estar protegida dels raigs directes del sol. Suporta tant el fred (zona USDA 8b) com les fortes calors. Prefereix un sòl lleugerament àcid, ric en matèria orgànica i ben drenat, retenint una mica la humitat, però s’adapta a sòls sorrencs, neutres o lleugerament bàsics. El reg serà moderat a l’estiu i cada dues setmanes la resta de l’any. És important no mullar les fulles quan la reguem perquè es podreix la planta. No requereix poda. Vigilar els atacs de cotxinilles, planes o blanques. Viu molt bé a prop del mar en climes temperats. 
Reproducció: és fàcil renovar les plantes envellides o massa desenvolupades, tallant la part extrema de la planta i la podrem utilitzar com a estaca, que tornarà a arrelar en dos o tres mesos. Per tant es multiplica per estaca, tant de fusta dura com semidura. És important lligar les fulles al tronc per evitar molta transpiració. Durant aquest temps, la temperatura serà de 16 °C-20 °C. També la podem multiplicar per murgó aeri. 
Utilitats: planta molt utilitzada al litoral pel seu aspecte exòtic quasi tropical, sobretot quan és gran, ideal per a rocalles o racons. Plantada en test no supera el metre i mig d’altura. Actualment disposem de diverses varietats amb colors diferents de fulles com veureu a les imatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s