BAHUINIA TOMENTOSA

flor marcida


Nom comú: planta molt poc freqüent als nostres parcs i jardins, no té nom popular en català. Podríem traduir el nom anglès, yellow bahuinia per bahuinia groga. “Flor de azufre” o “Flor de Santo Tomás” (cast.) 
Família: fabàcies (Fabaceae
Origen: sud-est d’Àfrica i també l’Índia. Molt ben aclimatada al nostre litoral. 
Etimologia: el nom genèric, Bahuinia, és en honor dels germans herboristes i botànic suïssos Caspar (1560-1624) i Johan Bahuin (1541-1613), ambdós personatges molt importants en el món de la botànica. Tomentosa, epítet llatí que vol dir “amb pèls”. 
Descripció: arbust erecte, perenne, que pot arribar als 5 metres d’altura, amb les parts més joves grisenques i pubescents. Com totes les bahuinies té les característiques fulles ovades amb dos lòbuls ben marcats, de color verd clar i textura coriàcia, suportades per branques més aviat caigudes en aquesta espècie. Aquestes fulles poden recordar les ales d’una papallona i alguns diuen que semblen la grapa d’un rumiant. Floreix a l’estiu fins ben entrada la tardor, en raïms curts de flors grans en forma de campana, laterals, d’un color groc viu, amb el centre negre o marró fosc, i després abans de caure, aquesta flor es torna marró clar. Fruit en beina aplanada, primer verda i quan madura marró clar, de 7-15 centímetres de llarg per 1,5-2 centímetres d’ample, cada beina amb 3-11 llavors també aplanades i negres. Les flors són riques en pol·len i nèctar, atraient gran quantitat d’abelles i papallones i darrera d’aquests insectes, els ocells. 
Hàbitat: aquesta espècie de bahuinia pot ser caduca o perenne en funció de les temperatures i suporta gelades febles no persistents de fins a uns -3 °C. He de dir que tinc unes poques a prop del mar a Vilassar de Mar i aquest any han estat perennes, sense cap protecció i ha gelat. Estan florint molt en aquests moments. En tot cas recomanen protegir-les quan són molt joves (1- 2 anys). Prefereixen exposició a ple sol. El sòl ha de ser ben drenant i l’enriquirem dues vegades l’any amb compost orgànic. Una bona idea és recobrir el sòl amb humus i reposar-lo regularment. Requereix regs moderats. Un excés d’aigua és molt perjudicial. Podem realitzar lleugeres podes de neteja o per donar-li la forma que desitgem. Mai trasplantar-la a l’hivern, la millor època és a principis de primavera. Resistent a plagues i malalties.
Reproducció: per llavor és relativament ràpid. La meva experiència amb molts subministradors de llavors que treballen per internet (no tots), no és massa bona, ja que moltes de les llavors arriben amb molts anys a sobre i ja sense possibilitat de germinar. Això es veu si posem les llavors en un got ple d’aigua i si suren després d’unes 6-8 hores, són inviables. És un tema important per als que volem plantes diferents. Jo intento aconseguir-les in situ o a través de Jardins Botànics, i també comprant. De vegades germina alguna i ja estàs salvat, perquè tindràs les teves pròpies llavors fresques encara que trigui una mica, segons l’espècie. Explico això ara, perquè aquesta espècie ha costat molt d’aconseguir, a qui escriu, i li tinc molta estima. 
Utilitats: planta amb certes propietats medicinals, s’utilitzen fulles, escorça i arrels, una mica per a tot (disenteria, mal de gola, malalties de transmissió sexual, etc.) per als medecinaires locals. Això succeeix amb totes les espècies de Bahuinia. Amb la fusta fan les bigues per a les cabanyes. Ornamentalment és una planta força decorativa per la seva floració i les seves curioses fulles. Les podem plantar al costat d’un mur, en jardins petits, com a exemplars aïllats, fent grups en jardins grans, en rocalles o senzillament en testos de gran mesura. Interessant, original, bonica i fàcil de conrear. Les imatges d’aquesta espècie són de plantes de l’autor i aquest és el seu segon estiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s