SCAEVOLA AEMULA


Nom comú: flor ventall, escèvola 
Família: goodeniàcies  (Goodeniaceae)
Origen: sud d’Austràlia 
Etimologia: no hem trobat informació fiable. Scaevola, en llatí vol dir “esquerrà”. Aemula, epítet llatí que vol dir “similar a”.
Descripció: és un subarbust perenne, o planta vivaç semisuculenta, d’una altura de 25-40 centímetres d’hàbit rastrera o penjant i de ràpid creixement. Les fulles són simples, alternes i carnoses, sense estípules, en forma de cullera, dentades i d’uns 9 centímetres de llargada. Les flors són inflorescències axil·lars, similars a les margarides, però amb els 5 pètals agrupats només en un costat (com un ventall), amb colors que van del blanc al lila o blau. Floreix durant la primavera i l’estiu, i si no fa fred, també a la tardor. Els fruits són drupes carnoses. 
Hàbitat: planta de mitja ombra que ha d’evitar el sol directe a les hores centrals del dia. Encara que sigui arbustiva, la conreem com a planta anual, ja que no suporta el fred, i menys les gelades, essent la temperatura mínima uns 5 °C (alguns diuen que la temperatura mínima és 0 °C). El reg ha de ser moderat, ja que és una planta resistent a la sequera i el seu principal enemic és l’excés d’aigua. Li agrada un sòl sorrenc ric en matèria orgànica i amb bon drenatge, ja que les arrels són sensibles a la humitat. L’adobarem cada 15 dies amb adob per a plantes de flor a l’època de floració. Recomanen retirar les flors marcides o tallar les parts fetes mal bé, per prolongar la floració i que sigui més vigorosa. És una planta resistent a les plagues i malalties, però pot ser atacada pel pugó. Suporta bé la proximitat del mar i la contaminació urbana. 
Reproducció: per llavors a la primavera, i més rarament per esqueixos, també a la primavera. Utilitats: és una planta ornamentalment molt atractiva, ideal com a entapissant. També s’utilitza en composicions florals en cistelles penjants o columnes florals. Podem dir que té utilitat tant entapissant com penjant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s