BULBINE FRUTESCENS

Nom comú: bulbina, flor de serp.
Família: xantorreàcies (Xanthorrhoeaceae)
Origen: Sud-àfrica, a les valls seques i riques en plantes suculentes.
Etimologia: Bulbine, nom del gènere, vol dir que té bulb, però aquest nom ens porta a error, ja que no en té. L’epítet llatí, frutescens, vol dir que “arriba a arbust”(?). Total, que es van lluir amb el nom científic, ni és bulbosa ni arbustiva.
Descripció: planta herbàcia perenne (fins a la zona USDA 9), de creixement ràpid, que mesura 30-40 centímetres i 60 centímetres contant la flor. Fulles suculentes, de color verd, linears, que a primera vista semblen disposades en forma de roseta basal, però que parteixen de diferents ramificacions basals. Forma mates de tiges que sovint tenen arrels adventícies i que ajuda a estendre’s. Floreix a la primavera, a l’estiu i a la tardor. Inflorescències terminals amb abundants flors, amb forma d’estel i 6 pètals, grogues o ataronjades. La floració és molt llarga, i fins i tot floreix a l’hivern si no fa fred. El fruit és una petita càpsula arrodonida, dehiscent, de color negre que hi conté algunes llavors, també negres. Amb molt poc manteniment, manté una qualitat ornamental elevada al llarg de l’any. Insistim que, malgrat el nom, no és una planta bulbosa.
Hàbitat: requereix exposició a ple sol o mitja ombra, tot i que prefereix ple sol. Com ja hem dit, fins a la zona USDA 9 aguanta gelades entre -1° i -5 °C. És indiferent al tipus de sòl, calcari o silici però sempre ben drenats. El pH del sòl tampoc és limitant (tant àcid com bàsic). Els seus requeriments d’aigua són baixos (una vegada està ben instal·lada), li calen només regs ocasionals. Recomanen una densitat de plantació de 3-4 plantes per metre quadrat. La sega de les flors marcides pot induir a una nova floració. És una planta realment rústica i resistent. La bulbina és una planta resistent a les plagues i malalties, i és una planta molt atractiva per a les abelles.
Reproducció: per llavors a la primavera, per esqueixos o per divisió de mata, fins i tot arriba a autoreproduir-se, ja que les llavors germinen fàcilment amb un mínim de condicions.
Utilitats: la bulbina és utilitzada per a la preparació de pomades per a la cura de la pell. Ornamentalment és una planta atractiva molt apreciada per la seva gran resistència i adaptabilitat. Ideal per a jardins sostenibles, de molt poc manteniment i necessitats hídriques, molt bona entapissant, formant taques de color, o utilitzada en rocalles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s