HEMEROCALLIS FULVA


Nom comú: lliri d’un dia, hemerocal·lis, assutzena rossa, lliri de Sant Joan, flor d’un dia, lliri japonès 
Família: liliàcies (Liliaceae)
Origen: la Xina, Sibèria i el Japó. Naturalitzada a Catalunya. 
EtimologiaHemerocallis, prové de dues paraules gregues, hemèra i kallos, que volen dir, “dia i bellesa”, reflectint que les seves flors duran només un dia. L’epítet fulva vol dir, “groc, daurat”.
Descripció: l’Hemerocallis fulva és una planta herbàcia, vivaç perennifòlia i rizomatosa, amb arrels gruixudes. Les fulles, de color verd lluent, tenen uns 50 centímetres de llarg per 2-3 centímetres d’ample, amb les fulles arquejades i pendents, formant denses i amples mates. Floreix des de principis d’estiu fins a la tardor. Les flors són de color vermell ataronjat amb el centre groc, amb 7 pètals, 7-12 centímetres de llarg, reunides en panícules de 6-10 flors, que s’obren successivament, en l’extremitat d’una llarga tija floral, de 60-80 centímetres d’altura. El fruit està dividit per tres càpsules dehiscents. Aquesta espècie presenta diferents aspectes en la forma i color de les flors, i en l’hàbit de creixement, ja que d’ella han sortit molts híbrids.
Hàbitat: espècie d’exposició a ple sol. És adient per viure a climes càlids, amb hiverns suaus. S’adapta a tota mena de sòls, fins i tot sobrevivint en sòls molt pobres. Prefereix un substrat que contingui sorra gruixuda i àrids, per facilitar el drenatge. Quan les mates són molt grans s’aconsella dividir-les perquè agafin nou vigor i floreixin més. Regarem de forma regular les plantes joves i acabades de trasplantar. Les plantes adultes ben arrelades poden suportar perfectament èpoques de sequera i fortes calors. Hem de tallar les tiges florals una vegada marcides, tant per estètica com per evitar malgastar l’energia de la planta. Requereix espai per créixer i desenvolupar-se, ja que és una mata de grans dimensions.
Reproducció: es multiplica fàcilment per llavors (si no són híbrids estèrils), per rizomes o per divisió de mata a la primavera o la tardor. 
Utilitats: es naturalitza fàcilment formant part de molts jardins. És adient per conrear en grups creant taques de color. Les seves gruixudes arrels fan que sigui una planta ideal pel conreu en pendents, ja que contribueixen a fixar el terreny i evitar que es desplaci per les pluges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s