OPHIOPOGON JABURAN

Nom comú: barba de serp, cintes
Família: asparagàcies (Asparagaceae) 
Origen: el Japó
Etimologia: el nom del gènere, Ophiopogon, deriva de dues paraules gregues, ophis, que vol dir “serp” i pogon, “barba”, “barba de serp”, probablement en referència a les seves fulles. Jaburan, epítet específic, és el nom d’aquesta planta en japonès. 
Descripció: mata herbàcia cespitosa, que arriba als 30 centímetres d’altura, de velocitat de creixement mitjà. Les fulles són persistents i surten directament de l’arrel. Són linears, com cintes, que poden arribar als 60 centímetres de llargada i d’un centímetre amplada, de color verd fosc, mantenint aquest color tot l’any. Les seves arrels són estolons grans amb arrels tuberoses. Acostuma a florir a l’estiu, amb flors tubulars de color blanc, de vegades lila pàl·lid, agrupades en un curt raïm penjant, en una tija de 5-10 centímetres. El fruit és en forma de baia de color blau de 5 mil·límetres de diàmetre i no són comestibles
Hàbitat: planta d’exposició a l’ombra o mitja ombra, essent l’ideal rebre el sol de primeres hores del matí i últimes de la tarda, quan els raigs solars no tenen força. Resisteixen gelades importants de fins a -15 °C. Requereix un sòl fèrtil que podria ser: dos parts d’humus, una de torba i dues de sorra, assegurant-se que tingui un bon drenatge. El reg serà moderat mullant la planta i cal esperar que el sòl estigui quasi sec per a tornar a regar. En període de repòs només evitar que el sòl s’assequi completament. Recomanen adobar-la una vegada al mes, amb adob mineral, en període vegetatiu. Li agrada la humitat ambiental elevada. No pateix atacs de plagues o malalties. És una planta poc longeva. 
Reproducció: per divisió de mata. Cada tros de mata ha de tenir arrels i unes 10 fulles. Plantarem cada segment per separat en la barreja definitiva i la trasplantarem, al lloc definitiu, a la primavera quan la planta ocupi completament l’espai del test. 
Utilitats: les utilitzen com a plantes entapissants, en rocalles o bordures. Una bona utilitat és plantar-les a prop d’un estany. També viuen bé a testos i jardineres.

2 Comments Add yours

  1. Eduard Rogero ha dit:

    Pot cultivar.se com planta d’interior?

    M'agrada

  2. no tinc ni idea, no crec

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s