BIDENS FERULIFOLIA

Aquí apreciem perquè es diu Bidens


Nom comú: verbena groga, bidens 
Família: asteràcies (Asteraceae) 
Origen: sud dels EUA (Arizona), Mèxic. 
Etimologia: el nom del gènere, Bidens, deriva de les paraules llatines, bi, “dues”, i dens, “dents”, al·ludint a les dues arestes que pot tenir el seu fruit. Ferulifolia, no hem trobat el significat exacte de l’epítet específic, però sembla que amb les seves fulles es podrien aplicar càstigs físics, “fulla com a fèrula”. 
Descripció: planta vivaç poc densa, reptant, de ràpid creixement, amb una altura de fins a 50 centímetres. Existeixen varietats amb aspecte més compacte. Les fulles, perennes, són molt fines i retallades en segments filiformes de color verd intens. Les seves atractives flors apareixen individualment sobre llargs peduncles, tenen forma d’estel, color groc (algunes varietats matisades de color taronja) i desprenen una lleugera olor a mel. La floració és llarga en el temps i abundant, cobrint quasi tota la planta. 
Hàbitat: al seu hàbitat natural, apareix a la vora dels camins i carreteres en terrenys sorrencs. Florirà tant a ple sol com a mitja ombra. Pot resistir gelades de fins a -5 °C. Als llocs on no hi ha gelades floreix quasi tot l’any. Viu bé tant a sòls àcids com neutres o calcaris. El pH no és un factor limitant. Els terrenys poden ser argilosos, llimosos o sorrencs. Prefereix mantenir una certa humitat al substrat. Pot viure a sòls pobres però requereix un bon drenatge. És una planta que creix amb extraordinària facilitat i rapidesa, amb molt pocs requeriments. Requereix regs freqüents abundants mentre estigui en floració, sobretot a zones ventoses o molt caloroses. Les podes a principis de primavera rejoveneixen les plantes, encara que no poden ser molt severes. No requereix adobs especials i és força resistent a plagues i malalties. 
Reproducció: per esqueixos a la primavera i la tardor. També per llavors. Hem de tenir en compte que la planta no és massa longeva. 
Utilitats: vivaç molt interessant per la seva adaptabilitat i la vistosa floració, des de la primavera a l’arribada dels freds. És ideal per a rocalles. També per fer bordures o massissos de color. Planta que podem utilitzar com a entapissant i en jardins en pendent. També viu bé en testos i jardineres. En zones d’hiverns molt freds, s’utilitza com a planta de temporada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s