CORTADERIA SELLOANA


Nom comú: gineri, plomalls, plomes, cortadèria o herba de la pampa. 
FamíliaPoaceae 
Origen: Amèrica del sud, l’Argentina, l’Uruguai, sud del Brasil 
EtimologiaCortadèria, nom genèric que prové del castellà para cortar, “per tallar”, ja que les seves fulles tenen el marge filós i serrat. L’epítet selloana, és en honor de l’explorador, botànic i naturalista alemany Friedrich Sellow (1789-1831). 
Descripció: gramínia cespitosa molt densa que forma grans mates que poden arribar a una altura (contant la floració) d’uns 3 metres. Té arrels gruixudes i profundes. Les fulles són perennes, sortint des de la base de la planta, arquejades, llargues i fines, d’1-2 metres de llargada i un centímetre d’amplada, amb el marge molt esmolat (hem de tenir cura quan la manipulem), de color verd blavós, però poden ser gris platejades. Les flors són una densa panícula blanca de 30-90 centímetres de llarg i 2-3 metres d’altura les vares florals; les petites espigues que la formen, de 15-25 mil·límetres tenen, cada una, 3-4 flors. Flors masculines amb 3 estams i ovari rudimentari; les femenines amb un ovari desenvolupat i dos estils plomosos. Floreix a finals d’estiu. Cada planta pot fabricar més d’un milió de llavors a la seva vida. A nord i oest d’Espanya és una espècie invasora, creant seriosos problemes, i així està catalogada i per tant està prohibida la seva comercialització i propagació excepte a les Illes Canàries. Intentar-les cremar és un error perquè rebroten, només la maten diversos herbicides. 
Habitat: Exposició a ple sol, preferint les zones càlides i no suportant les gelades. Li agraden els sòls pesants i humits, fins i tot a la vora de cursos d’aigua, però s’adapta a tota mena de sòls. És molt resistent a la salinitat, la podarem severament cada dos anys, deixant una bola d’uns 50 centímetres d’altura. 
Reproducció: per partició de mata. També en safates d’alvèols, germinant en 2-3 setmanes a 22°-25 °C. Es requereixen 2 grams de llavors per aconseguir mil plantes. 
Utilitats: s’utilitza molt com a flor tallada a les floristeries, fins i tot tenyides de colors, tallant quan són joves i posant-les cap per avall perquè s’assequin. Amb les seves fulles es fabrica cel·lulosa. Com a planta medicinal és un febrífug infantil, és diürètica i sudorífera. No s’ha de plantar on viu gent amb al·lèrgia a les gramínies. Malgrat tot, en jardineria s’utilitza bastant pels seus elegants plomalls. És molt típica la imatge d’una cortadèria al mig de la gespa. A llocs grans, fan un bon efecte plantades en grups.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s