JASMINUM OFFICINALE

Nom comú: gessamí, llessamí, englantina, gessamí blanc o gessamí comú
Família: oleàcies (Oleaceae)
Origen: Caucas, nord d’Iran, Afganistan, Pakistan, i oest de la Xina.
Etimologia: Jasminum, nom llatí d’aquesta planta. És possible que derivi del persa ‘yasamin’ o de l’àrab ‘yasmin’. Officinale, epítet llatí que significa “utilitzada com a planta medicinal”.
Descripció: arbust enfiladís perennifoli i de vegades caducifoli. Creix fins a assolir uns 6 metres d’altura, amb tiges molt ramificades dels quals broten les fulles compostes de 5-9 folíols, linears lanceolats amb el marge sencer i de color verd fosc. Flors blanques pures, hermafrodites, molt perfumades reunides en petits grups subterminals, Floreix des de finals de la primavera a finals de la tardor. Les seves flors són petites (uns 2 centímetres de diàmetre) i quan són pol·linitzades formen un fruit en baia. La seva aroma envaeix els vespres de l’estiu.
Hàbitat: vol tant una exposició a ple sol com a mitja ombra. És una planta resistent al fred. Viu en molta mena de sòls diferents, preferint els rics en nutrients, frescos i ben drenats. Poden ser calcaris. El regarem moderadament, una vegada per setmana a l’estiu si està plantat al terra o 2 vegades si està en un test. Farem una poda de neteja a l’hivern, suprimint branques mortes, seques o malaltes. També eliminarem les mal orientades. Si permetem que la planta estigui sanejada i no molt densa, facilitem que entri la llum al seu interior i no envellirà abans de temps. Una vegada finalitzi la floració podarem fort deixant 2-3 gemmes per cada branca florida. D’aquesta poda sortiran les noves branques carregades de flors l’any següent. Com a malalties pot patir Antracnosi o Míldiu. Això pot ser degut a un sòl massa humit i ric en matèria orgànica. Les plagues més freqüents són, el piral del gessamí, les cotxinilles, les erugues de l’espècie Margaronia, erugues defoliadores, que combaten a la primavera amb insecticides. També és atacat per la Zeuzera pirina, que obre galeries a la fusta. El millor és matar-les amb un filferro.
Reproducció: es propaga fàcilment per estaques, de fusta semidura, amb fulles, tallades i posades a arrelar a l’hivernacle. També es fan servir fillols o murgons.
Utilitats: Les flors són utilitzades en perfumeria per la seva delicada aroma. S’utilitzen també en infusió, com a sedant i calmant dels nervis. És molt agradable el té de gessamí. En jardineria és molt popular per la seva aroma delicada i el planten per cobrir pèrgoles, gelosies, murs, columnes, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s