LONICERA CAPRIFOLIUM


Nom comú: didalets de la Mare de Déu, xuclamel, lligabosc, dolçamel, gallarets
Família: caprifoliàcies (Caprifoliaceae)
Origen: Europa meridional 
Etimologia: gènere que és una adaptació al llatí de Lonitzer en honor al botànic Lonitzer (1528-1586) que va exercir a Frankfurt. Caprifolium, epítet llatí que vol dir que” les cabres prefereixen aquestes fulles”. 
Descripció: es tracta d’un arbust de branques sarmentoses, de 3-6 metres d’altura. Les fulles són ovals obtuses, glauques pel revers, sèssils i brillants; les superiors són bastant característiques, ja que semblen soldades entre elles. Creix molt ràpidament i amb una floració molt intensa. Aquestes flors poden ser vermelles, grogues o blanques, amb lòbuls terminals grocs, exhalant un perfum molt delicat, més intens a la nit. El fruit és una baia ataronjada o vermellosa, que encara que té bona pinta, de fet és tòxica. 
Hàbitat: vol una exposició de mitja ombra o ombria. Resisteix bé les gelades (fins a -15 °C). El millor sòl serà una barreja de torba, terra de bruc amb una mica de perlita o sorra de riu, aconseguint un sòl ben drenat i un resultat espectacular. El reg serà regular, un parell de vegades per setmana al període d’estiu. La planta s’ha de col·locar a prop de llocs on pugui enfilar-se. A principis de l’hivern és recomanable fer una lleugera poda de les puntes, ja que a la primavera el desenvolupament serà vigorós. És atacat pel pugó i certes erugues que poden envair la planta a l’estiu. 
Reproducció: per esqueixos a l’estiu, sembra a la primavera i murgó també a la primavera. Per aquest murgó només caldrà soterrar una branca que pengi, i després de 15-20 dies haurà arrelat, el tallem i el plantem al lloc elegit. 
Utilitats: les seves flors tenen interessants propietats medicinals. Alleugen els símptomes de la grip, infeccions respiratòries i reuma. També ajuda a estar més tranquils i dormir millor. És una bona i aromàtica enfiladissa per cobrir pèrgoles, murs, tanques o troncs d’arbre. Evitar els testos, ja que l’arrel és molt vigorosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s