IPOMEA PURPUREA


Nom comú: campaneta, corretjola blava, corretjola de marjal, ipomea
Família: convolvulàcies  (Convolvulaceae) 
Origen: zones temperades d’Amèrica. 
Etimologia: el nom genèric Ipomea deriva de les paraules greges ips ipos que vol dir “cuc” o “enfiladissa” i homois, que significa “semblant”, en referència al seu hàbit de creixement. Purpurea, epítet que indica el color de les flors.
Descripció: aquesta planta la podem considerar anual o vivaç (alguns anys de vida) en funció del clima que suporti, fred o temperat. És de creixement molt ràpid, amb tiges primes i volubles que serveixen per fer atapeïts entramats vegetals sobre algun element que la suporti, arbre, mur, etc. Les fulles presenten una bonica forma cordiforme, forma de cor, i d’un color verd intens. Les flors, en forma de campana, són solitàries o en grups reduïts, però molt nombroses. Poden ser de diversos colors, com violeta, púrpura, rosat o blanc. La floració dura des de l’estiu fins a mitjans de la tardor. Les flors es tanquen al vespre o durant el dia si no fa sol. El fruit és una càpsula trivalva. 
Hàbitat. Requereix una exposició a ple sol o semiombra. No és massa exigent respecte al sòl, però el seu desenvolupament serà òptim si és fresc i adobat. Resisteix la sequera per períodes curts de temps i per tant la regarem de forma freqüent. Malalties; quan hi ha humitat, taques a les fulles, Cercosporiosi, Alternariosi, rovell, etc. El millor és arrencar i cremar les fulles als primers símptomes. Plagues: pugons i eventualment atacs de l’escarabat Cassida vitalis i erugues Heliothis armígera, totes fàcils de combatre. 
Reproducció: la tassa de germinació és molt alta i per tant les podem sembrar directament d’una en una a lloc, fins i tot arriben a sortir, l’any següent, al lloc a on era l’anterior planta, donada la gran quantitat de llavors que produeix. 
Utilitats: Ornamentalment és una planta amb abundant i bonica floració i fàcil de conrear. Tindrà les mateixes utilitats que totes les enfiladisses, cobrir tanques, baranes i murs i també formar arcs, o col·locar en una jardinera a la finestra. La ipomea ho cobrirà amb molta rapidesa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s