HELIANTHUS ANNUS

Nom comú: gira-sol, mira-sol, sol coronat, corona de rei
Família: asteràcies (Asteraceae) 
Origen: Mèxic, introduït a Europa al segle XVI i actualment conreat a tot el món. 
EtimologiaHelianthus, gènere que deriva del grec helios, “sol” i anthos, “flor”, “flor de sol”, molt descriptiu per la seva aparença. Annus, epítet llatí, que vol dir que és una planta anual. 
Descripció: planta herbàcia anual, molt robusta i poc ramificada, d’1 a 3 metres d’altura, encara que avui en dia hi ha varietats nanes per cultivar en test. Són d’arrel principal profunda i fibrosa i tenen multitud d’arrels secundàries. La tija important és semillenyosa, tomentosa, cilíndrica i rugosa. Les fulles són alternes, grosses, de fins a 50 centímetres de longitud, cordiformes (forma de cor), lleugerament dentades i aspres al tacte. Flors en grans capítols de fins a 40 centímetres, a l’estiu, amb les lígules (flors exteriors estèrils) grogues i les flors interiors tubulars d’un groc pàl·lid, que són hermafrodites i les que desenvoluparan les llavors. Tots coneixem les seves famoses llavors, les “pipes”, i no cal fer-ne una descripció. No és cert que les flors s’orientin al sol, ja que només les gemmes tancades ho fan. En créixer les tiges, es fan rígides i les flors obertes són fixes, acostumant a mirar a llevant. 
Hàbitat: Planta d’exposició a ple sol que requereix un mínim de 6 hores de sol directe. És poc exigent respecte al sòl, encara que prefereix els sorrencs, rics en matèria orgànica i profunds, ja que ha de poder desenvolupar l’arrel principal. El gira-sol no pot passar set, ja que la tija creixeria feble i no podria suportar el pes d’aquesta mola vegetal. Requereix un reg moderat però constant, sobretot a l’època de creixement, encara que resisteix condicions semiàrides gràcies a les seves arrels molt profundes. Sabrem de seguida si requereix aigua quan les seves fulles estan caigudes. Volen un adob N-P-K. Recomanen retirar les flors marcides de seguida. Respecte a les temperatures, les plàntules resisteixen molt bé el fred i després, de seguida, ja bé el bon temps. Per aquesta raó podem fer sembres avançades. És una planta molt resistent a plagues i malalties. 
Reproducció: per llavors, des de començament de primavera a començament de l’estiu. Es poden plantar directament a terra o en testos per després trasplantar. Triguen a germinar uns 7-14 dies a una temperatura de 15 °C. Existeixen moltes varietats de gira-sol. 
Utilitats: Com a curiositat, era una flor sagrada per als inques, ja que adoraven el sol. Com a colorant, les lígules de les flors es tracten per fer concentrats de color per diversos fins. Com a comestible, les llavors les mengen torrades i salades. El cultiu industrial és molt important per obtenir l’oli de gira-sol, ja que les seves llavors són molt oleaginoses, obtenint un oli de bona qualitat per la cuina. Medicinalment, la tija l’utilitzen per al mal de cap, pleuresia, refredats, ferides i trastorns nerviosos, en aquests casos en infusió. Les llavors macerades i fregades sobre el reuma redueixen les molèsties. S’ha descobert que les arrels de gira-sol poden netejar el terreny de metalls pesants, com ara el plom o el cadmi. Això sí, després d’absorbir els metalls, les plantes han de ser retirades. Per aquesta raó van ser utilitzades per tractar el terreny proper a Txernòbil després del terrible accident nuclear. Ornamentalment utilitzen varietats específiques per al jardí, amb menys altura i diverses tonalitats des del groc clàssic fins al vermell foc. És una flor alegre i simpàtica, plena de llum i vitalitat, ideal per fer grans massissos de flor, o en grups a prop d’arbustos. També disposem de les varietats nanes per plantar en testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s