PHLOMIS FRUTICOSA


Nom comú: salvió del jardí, candelera, flomis 
Família: labiades (Labiaceae) 
Origen: Mediterrània oriental. Introduït a tota la zona mediterrània. 
EtimologiaPhomis, el nom genèric prové de la paraula grega pholx, que vol dir “flama”, ja que les seves fulles s’utilitzaven antigament per fabricar metxes o torxes. Fruticosa, epítet llatí que significa “d’hàbit arbustiu”. 
Descripció: Arbust perennifoli, tomentós blanc, de fins a 1,5 metres de forma estesa. Fulles coriàcies de fins a 9 centímetres de llarg, les superiors més petites, lanceolades el·líptiques, senceres i tomentoses per ambdues cares. Són aromàtiques i de color verd grisenc. Inflorescències grogues en pseudoverticils, amb 14-36 flors de color groc. Floreix des de la primavera a l’estiu en funció del clima. 
Hàbitat: Trobem aquest arbust, a la natura, a la zona mediterrània, sobre terrenys rocosos en llocs oberts, molt solejats i secs. El sòl pobre, ben drenat, de forma que mai estigui humit. S’estima més els terrenys calcaris. Suporta bé els hiverns freds. Es desenvolupa molt bé a zones marítimes. No és atacat per plagues ni malalties però sí que poden podrir-se les arrels, i per tant morir la planta, si suporta excés d’humitat. Podem afegir una mica d’humus amb l’adobat general anual. Hem de mirar de col·locar aquesta planta protegida dels vents forts, ja que és trencadissa. Hem de retirar els caps de llavors a l’hivern pel seu mal efecte. Una planta mediterrània de cap a peus. 
Reproducció: per esqueix, per brots axil·lars o per llavors a la fi de l’hivern o a la tardor. 
Utilitats: atractiva planta cultivada com a ornamental tant per les fulles com les flors, que veiem poc i per tant original, ideal per a jardins de poc manteniment i sostenibles (molt poc consum d’aigua). Ha obtingut el “Royal award of Garden Merit” (2013) de la “Royal Horticultural Society”. També viuen bé a jardineres o testos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s