CARPOBROTUS EDULIS


Nom comú: bàlsam, ungla de gat, cabellera de la reina
Família: aizoàcies (Aizoaceae)
Origen: Sud-àfrica. Es considera una de les 100 plantes més invasores d’Europa i és molt present abundantment als Països Catalans.

EtimologiaCarpobrotus, del grec Karpos (fruita) i brota (comestible), fruits comestibles. Edulis, epítet llatí que significa comestible, referint-se a alguna part de la planta.
Descripció: es tracta d’una planta rastrera, suculenta amb una longitud de tija de 2 metres o més. Les fulles són de color verd viu, de vegades púrpura als extrems, amb textura cerosa i triangulars, corbades mirant cap amunt i d’uns 10 centímetres llarg. En terrenys molt salins poden tenir una crosta que li dóna un color blanquinós en superfície. Les flors, similars en certa mesura a les de la família de les Compostes, són molt espectaculars, de 6-9 centímetres de diàmetre, amb nombrosos pètals imbricats, de color púrpura, taronja o grogues, a l’igual que els seus estams. Floreix durant la transició de la primavera a l’estiu (¿) des de l’abril al juliol. La seva fruita és comestible i rep el nom de figa de cap o figa marina. A causa dels problemes que crea, esgotament del terreny, produeix gran quantitat de pol·len entrant en competències amb les plantes autòctones referent als insectes pol·linitzadors, minvant la pol·linització de les plantes autòctones. És prohibida de transportar, traficar i comerciar a Espanya.
Hàbitat: es tracta d’una planta que requereix sol per prosperar. Creix a terrenys pobres sorrencs, fins i tot salins sense problemes i és molt resistent a la sequera. No suporta plagues ni malalties conegudes i resisteix gelades de fins a -5 °C. 
Multiplicació: evidentment no parlarem de la seva multiplicació però és realment senzilla. 
Utilitats: és una planta que pot resultar atractiva i es feia servir molt per fixar talussos i aquí va començar el problema. Encara podem veure-la a molts jardins, penjant de murs o a rocalles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s