JASMINUM POLYANTHUM


Nom comú: gessamí xinès, gessamí d’hivern
Família: oleàcies (Oleaceae)
Origen: la Xina
EtimologiaJasminum, prové de l’àrab hispànic, yas(a)mí, “regal de deu”. Polyanthum, epítet llatí que vol dir moltes flors, i aquest gessamí realment en fa moltes. 
Descripció: planta trepadora que potser perenne o caducifòlia en funció del clima. Forma tiges que poden lignificar i arribar als 10 metres. Fulles oposades i compostes, formades per 5-9 folíols verd fosc. Produeix una gran quantitat de panícules de flors molt fragants, blanques a l’interior i rosa púrpura per fora i també les poncelles. La floració és habitualment curta, un mes i mig, al començament de la primavera. En llocs càlids florirà des de principis d’any fins a la meitat de l’estiu. Requereix ajuda per enfilar-se a filferros, gelosies, etc.
Hàbitat: planta d’exposició solejada o mitja ombra. Resisteix gelades molts suaus, no més de 4/5 °C. Requereix un terreny lleuger, ric en humus, encara que sigui calcari. Reg regular. Requereix poda de neteja, tallant les branques mortes, velles, branques creuades, mal orientades o embullades i els rebrots de la base. Això facilitarà una planta no envellida i que permetrà l’entrada de la llum a l’interior. També es poda després de la floració, tallant fortament les branques florides, deixant dos o tres nusos, dels que sortiran les flors el pròxim any. 
Reproducció: es multiplica fàcilment per esqueixos de fusta semidura amb fulles, tallades a finals de l’estiu i posades a arrelar a l’hivernacle. També per fillols o per murgons.
Utilitats: planta enfiladissa molt atractiva per la quantitat de flors i el seu delicat perfum. S’utilitza per cobrir, columnes, murs, pèrgoles, etc. També es pot utilitzar com a planta entapissant, ja que les tiges arrelaran en tota la seva extensió si el sòl és lleuger i ric en humus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s