JASMINUM NUDIFLORUMNom comú: gessamí groc, gessamí d’hivern, llessamí, englantina
Família: oleàcies (Oleaceae)
Origen: la Xina occidental
EtimologiaJasminum, prové de l’àrab hispànic, yas(a)mí, que vol dir regal de deu. Nudiflorum, epítet llatí, que vol dir flor nua, floreix sense fulles.
Descripció: enfiladissa de fulla caduca de tiges quadrangulars. Fulles verd fosc, oposades, trifoliades, amb els folíols el·líptics. Les flors apareixen a l’hivern sobre branques de l’any anterior sense fulles, i en altres zones a començament de la primavera. Són flors sense olor. Requereixen ajuda mitjançant lligadures o gelosies, ja que no es pot autosostenir.
Hàbitat: exposició a ple sol o mitja ombra, especialment a zones molt caloroses i és força resistent a les gelades. Viu en terrenys de molts tipus. L’ideal és ric en humus, amb bon drenatge encara que sigui calcari. Reg regular, evitant regar en dies de gelades. Cal adobar la planta després de la floració mensualment fins ben començat l’estiu. És necessari podar la planta de forma enèrgica per a aconseguir branques joves amb una bona floració abundant l’any següent. Pot patir una sèrie de malalties produïdes per fongs i el millor és combatre preventivament amb fungicides a base de coure. També pot tenir els atacs de diverses plagues, bàsicament de diverses erugues per la qual cosa caldrà vigoritzar la planta amb els adobs i regs suficients.
Reproducció: es multiplica sense dificultat, per estaques de fusta semidura amb fulles, tallades a la fi de l’estiu i posades a arrelar a l’hivernacle.
Utilitats: com a enfiladissa per a cobrir murs, tanques o gelosies. A causa de la seva primerenca floració, és convenient associar altres trepadores que floreixin en altres èpoques de l’any, encara que el verd profund del seu fullatge assegura un bonic efecte tot l’any.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s