CEANOTHUS GRISEUS

Nom comú: només disposem dels noms que donen a Califòrnia, ‘yankee point’, ‘carmel ceanothus’ o ‘Carmel creeper’, referint “carmel” al Carmel Valley, regió vinícola de Califòrnia.
Familia: ramnàcies (Rhamnaceae)
Origen: Califòrnia 
EtimologiaCeanothus, nom genèric derivat de la paraula grega aplicada per Teofrast a una planta del vell món, el Cirsus arvensisGriseus, epítet llatí, “gris”. 
Descripció: arbust que pot arribar als 2 metres d’altura quan és erecte però acostuma a créixer més en amplada que en alçada, molt ramificat i dens. És de creixement ràpid. Les fulles, perennes, petites, lluents, rugoses i més clares al revers tenen les nervadures marcades i el marge lleugerament serrat irregularment. Mesuren entre 3 i 5 centímetres de llarg. Floreix des de final de l’hivern fins a final de la primavera. Les inflorescències creixen en tiges gruixudes i curtes, apareixent en les branques terminals. Estan compostes per petites flors de color blau o violeta formant una inflorescència molt densa. El fruit és negre i humit, de mig centímetre i conté 3 llavors.
Hàbitat: al seu origen viu al llarg de les serralades costaneres del centre i nord de Califòrnia, formant part del matoll. Requereix situació solejada o mitja ombra. És un planta que s’adapta a diversos tipus de terreny, sigui sorrenc o argilosos, neutres o lleugerament àcid però que continguin la suficient sorra per estar ben drenats. Prefereix sòls profunds i rics en matèria orgànica. És recomanable aplicar fems a la fi de l’hivern per mantenir el substrat lleugerament àcid. Encara si així la planta agafa clorosi fèrrica per l’alcalinitat de la terra, podem utilitzar quelats de ferro. No requereix molt reg, especialment si la planta està ben establerta, regant una o dues vegades per setmana en funció de les temperatures, si fa molta calor augmentar la freqüència i anar disminuint a mesura que baixin. És bo podar l’extrem de les tiges cada any, després de la floració per mantenir formes arrodonides i denses i aconseguir el naixement de nous brots que l’any següent donaran més floració. Està acostumada a temperatures mínimes de 7-8 °C. Encara que pot resistir temperatures més fredes i gelades esporàdiques (segons molts autors americans és bastant resistent a les gelades, sense patir dany fins a -7 °C, segur que saben de què parlen, ja que és una planta molt utilitzada a Califòrnia). Ideal per a ambients marins. Es recomanen tractaments preventius fungicides.
Reproducció: per esqueixos a la primavera, per aconseguir plantes idèntiques a les que tenim. També podem multiplicar-les per llavors, encara que no tindrem garantia de la qualitat de la planta obtinguda. És recomanable mantenir les llavors uns minuts en aigua bullent per estovar la coberta de la llavor, deixar que es refredi i sembrar. 
Utilitats: arbust de bonica floració, amb un blau preciós, fulles lluents i una mida còmoda per a jardins petits o per a formar grups, sense requerir massa manteniment. És molt popular a Califòrnia i especialment la” Varietat Horizontalis”, com a entapissant. Una planta interessant per a llocs costaners.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s