FICUS PUMILA


Nom comú: ficus enfiladís, ficus entapissant, ficus nan
Sinònim: Ficus repens
Família: moràcies (Moraceae)
Origen: est d’Àsia
Etimologia: Ficus, nom llatí de la figuera i per extensió de tot el gènere. Pumila, epítet llatí que vol dir “nan”. Repens, en llatí vol dir “reptant”.
Descripció: Un ficus molt curiós pel fet de ser una enfiladissa. És perenne llenyós a la base però de tiges febles les parts més joves, i de creixement moderadament ràpid, pot arribar a 4-6 metres d’altura per 4 metres d’ample. Les seves fulles són petites i tenen forma de cor. Les joves són primes i de color verd clar viu i les adultes, de 2-4 centímetres, són coriàcies i de color verd fosc. Com molts ficus, té arrels aèries. Flors molt petites desapercebudes. El fruit és de color verd púrpura quan madura i de gust desagradable. Les seves tiges s’agarren al terreny o mur mitjançant arrels adherents. Floreix a l’estiu i fructifica a la tardor.
Hàbitat: Aquest ficus s’estima una exposició a l’ombra però lluminosa i creix molt bé als murs càlids que reben poques hores de sol, millor el suau del matí. És possible cultivar-lo a l’exterior als climes temperats, suporta gelades de no més de -3 °C. El sòl ha de ser ben drenat i lleuger, ja que les arrels es podreixen fàcilment, encara que li agrada el sòl amb una certa humitat i per aquesta raó regarem de forma relativament freqüent quan fa calor. Recomanen un adob anual amb matèria orgànica. És una planta que només requereix poda de manteniment, branques seques, torçades, mal encarades, etc., però si és molt interessant despuntar-la per dirigir-la i fer que creixi més densa. És una planta resistent a plagues i malalties i podem considerar que requereix un manteniment més aviat baix. És un ficus ben adaptat al litoral mediterrani.
Reproducció: per esqueix sense fulles i sota cobert i també per murgó a l’estiu. Existeixen varietats matisades en blanc però més aviat pel cultiu de interior.
Utilitats: purament ornamentals, és una planta original, ideal per entapissar, cobrir murs o façanes aportant un aspecte molt elegant. És de fàcil manteniment als llocs on el clima ho permet. Resulta divertit com copia exactament el relleu que hi ha sota la planta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s