COTONEASTER S.P.Nom comú: cotoneàster 
Origen: hi ha entre 70 i 300 espècies de cotoneàsters (no tots els botànics estan d’acord, ja que hi ha gèneres emparentats molt a prop al cotoneàster, com les pyracanthas) més tots els híbrids que s’han aconseguit durant anys, molts d’ells utilitzats en jardineria. Crec que és millor, per tant, tractar-los com un gènere, ja que és impossible fer-ho per espècie, una a una, i a més tenen molts aspectes en comú. La majoria provenen del sud-est de la Xina i l’Himàlaia encara que també trobem a Europa, Nord d’Àfrica i regió temperada d’Àsia. 
Família: rosàcies (Rosaceae)
EtimologiaCotoneaster, nom genèric que deriva del llatí ‘cotone, que vol dir “codony” i el sufix –aster, que vol dir “similar a”. 
Descripció: La gran majoria són arbustos d’entre 0,5 fins a 5 metres d’altura, variant el seu aspecte des de plantes entapissats a les que pugen com arbusts. Les espècies més baixes, creixen a l’alta muntanya, mentre que les més grans les trobem a altituds més baixes. Les tiges són dimorfes, és a dir, les tiges llargues (fins a 40 centímetres) creant la part estructural de la branca, i les més curtes (fins a 5 centímetres) porten les flors i posteriors fruits. Aquesta ramificació, sovint, recorda la raspa d’un peix. Les fulles, simples, es disposen de forma alterna, de 0,5 a 15 centímetres de llarg, d’ovades a lanceolades i de marge sencer. Hi ha espècies caduques, semiperennes i perennes. Trobem les flors, a la primavera, a l’extrem de les branques, en solitari o agrupades en un corimbe de fins a 100 flors, amb un diàmetre de 5-10 mil·límetres, amb 5 pètals i 10-20 estams, oscil·lant el seu color entre el blanc, blanc cremós o blanc rosat. El fruit, a la tardor i l’hivern, és u pom amb un diàmetre de 5-12 mil·límetres, vermell brillant quan és madur, conté d’una a tres llavors.
Hàbitat: arbust que requereix exposició solejada o mitja ombra, no prosperarà amb ombra tancada. Respecte al clima són arbustos que toleren tant la calor com les fortes gelades. S’estima el sòl fèrtil, però accepta els pobres i alcalins sempre que estiguin ben drenats. Evitarem plantar-los a zones del jardí on hi hagi un excés o acumulació d’humitat. Només requereix els regs d’instal·lació després de la plantació i fins que tingui el sistema radical ben desenvolupat, després només caldrà algun reg a l’època de fortes calors, ja que és molt resistent a la sequera. La poda ha de ser només de neteja, incloent-hi, branques seques o mortes, branques creuades o mal disposades o branques amb un excés de vigor. Recomanen no podar els cotoneàsters més grans, ja que el seu capçal natural, similar a una font, és molt atractiu. Com a malalties l’ataquen diversos fongs, potser el més important l’oïdi i també la roia. Pateix les plagues del pugó, cotxinilles, l’aranya vermella o erugues defoliadores.
Multiplicació: per llavors a la primavera o per esqueixos a finals de l’estiu. Les espècies més utilitzades en jardineria són: Cotoneaster horizontalis, entapissant, semipersistent, de gran florida i fructificació; Cotoneaster lacteus, de fins a 3 metres d’altura, floració rosada i molt interessant fructificació; Cotoneaster dammeri, fins a 0,5 metres d’altura i capçal obert; Cotoneaster frigidus, fins a 10 metres d’altura. Cotoneaster watereri, fins a 5 metres d’altura, i moltíssims més, a més de les hibridacions i cultivars aconseguits en tants anys. 
Utilitats: ornamentalment és un arbust molt atractiu per la seva floració i sobretot pels seus petits fruits de color vermell viu que mantenen tot l’hivern. És un arbust molt rústic, de molt fàcil manteniment. En funció de l’espècie de cotoneàster, els podrem plantar com a entapissant, per fer tanques, per plantar grups o per plantar en solitari els més grans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s