ALOE FEROX

Nom comú: àloe del cap 
Família: liliàcies (Liliaceae)
Origen; Tot i que el seu origen és el sud d’Africà, també la trobem a indrets secs, pedregosos i fortament solejats del nord d’Àfrica i el litoral mediterrani. 
EtimologiaAloe, en grec és el suc assecat de les fulles. Ferox, epítet llatí que significa ferotge, guerrer, fent referència a les seves fulles espinoses i esmolades.
Descripció: són una espècie herbàcia arborescent, amb un tronc llenyós que pot arribar a mesurar més de dos metres d’altura, i entre 10 i 15 centímetres de diàmetre, amb un molt lent creixement. D’aquest tronc surten un gran nombre de rosetes denses de fulles, de color verd glauc, grans, de 5-100 centímetres de llargada i 5-15 centímetres d’amplada, oval lanceolades, carnoses i amb les vores amb espines. Flors en raïms de 10-30 centímetres, fent inflorescències grans i denses, unides a la tija per un llarg peduncle. Les flors són d’un color vermell viu i amb la corol·la cilíndrica i fusionada. Floreix a l’hivern. Els fruits són càpsules triangulars. La secció transversal d’una fulla és el·líptica i allargada. Al microscopi es pot observar una epidermis que té una capa de cutina molt gruixuda i estomes a les dues cares. 
Hàbitat: L’Aloe ferox és una planta que viu al desert i d’aquí podem extreure moltes conclusions. Exposició a ple sol. Evidentment aguanta altes temperatures i pot aguantar una mica de fred si l’ambient i la terra són secs. El millor substrat és una part de terra de jardí i dues parts de sorra de riu. No regarem gens a l’hivern i la regarem moderadament a l’estiu. Regar-la sovint és la millor manera de matar-la. Amb aquestes precaucions és una planta ideal pel litoral mediterrani.
Reproducció: per llavors o esqueixos. Tolera molt bé el trasplantament. 
Utilitats: farmacològicament té moltes propietats si se sap preparar els productes que hi proporciona. És tònic i digestiu estomacal, laxant i purgant. El seu gel té propietats cicatritzants (de forma tradicional hipotètica) i a causa de la seva gran quantitat d’aigua és hidratant, aïllant i protector. El seu gel és utilitzat en molts productes de cosmètica. La utilització dels productes que proporciona només poden ser preparats per professionals, ja que poden tenir una certa toxicitat encara que no greu. Ornamentalment és una planta magnífica, tant pel seu aspecte general com per la seva espectacular floració i molt ben adaptat al nostre entorn, té pràcticament un nul manteniment. És ideal per a rocalles i com a exemplars aïllats a parcs i jardins en una zona més aviat àrida, per exemple amb cactus i altres suculentes. També poden ser plantats en testos i jardineres a patis o terrasses amb molt de sol. Alguna imatge ha estat obtinguda d’un magnífic exemplar que hi ha al jardí botànic de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s