TEUCRIUM FRUTICANS

Nom comú: teucri blau, teucri de flor blava, teucri fruticós, timó, olivilla (cast.)
Família: lamiàcies (Lamiaceae)
Origen: regió mediterrània occidental, on creix encara de forma espontània a alguns llocs. És una espècie protegida a França.
EtimologiaTeucrium paraula llatina derivada del grec per definir aquest gènere. Fruticans, epítet llatí que significa “arbustiva”. 
Descripció: és un arbust perennifoli que arriba als 2 metres. És de capçal dens i arrodonit, molt ramificat i voluminós. Les tiges són erectes, quadrangulars, amb molta fulla, les joves són herbàcies, habitualment gris blanquinoses. Fulles de 15-55 mil·límetres per 8-35 mil·límetres, ovades, planes, coriàcies, senceres, amb l’anvers color verd oliva, pubescent i el revers blanquinós. La inflorescència, de 15-25 mil·límetres, estan reunides al final de les branques amb 5 sèpals i 5 pètals, formant un llavi amb 5 lòbuls de color blavós, amb 4 estams recorbats. Floreix durant tot l’estiu, de vegades, a regions càlides, i si no s’ha podat, torna a fer una floració hivernal. Fruits secs indehiscents amb 4 núcules, no totes viables, ovoides, amb pèls llargs i de color marró.
Hàbitat: de forma natural viu tant en boscos com en matollars o roquissars. Exposició a ple sol, suporta molt bé altes temperatures i per l’altre extrem resisteix gelades poc persistents de fins a -5 °C. Vol sòls sorrencs, fèrtils i profunds, encara que són poc exigents. És molt resistent a la sequera. Marcadament resistent a la proximitat del mar. En fi, un arbust molt mediterrani. Si es poda regularment (retalla) presenta una vegetació molt densa i s’acostuma a donar-li una forma més o menys arrodonida. La millor època per podar és després de la floració, tallant les branques que han florit. Recordem que si no la podem, potser tindrem una segona floració hivernal. Molt resistent a plagues i malalties, només perilla si li donen excés d’aigua.
Reproducció: per llavors, o per esqueix a la fi de l’estiu. També es pot multiplicar per divisió de mata.
Utilitats: són arbustos ornamentals ideals per viure a prop del mar, utilitzats en solitari, formant tanques, bordures o tanques baixes o mitjanes. Molt recomanable per al nostre litoral. Donaran molt poca feina i el color glauc de les fulles i el blau de les flors faran un contrast molt interessant amb les altres plantes del jardí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s