FICUS RUBIGINOSA


Nom comú: ficus rubiginós, figuera rovellada, figuera de Port Jackson
Família: moràcies (Moraceae)
Origen: Noves Gal·les del Sud, Austràlia
Etimologia: Ficus, nom llatí antic de la figuera. Rubiginosa, del llatí robigo, que significa rovell, en referència al color del revers de les seves fulles. 
Descripció: arbre perennifoli de 8-12 metres d’altura, fins i tot a 20 metres, que arriba a molta més altura al lloc d’origen. És de capçada molt densa i estesa, amb abundants arrels aèries de les quals poden sortir nous troncs que poden arribar a fer una soca impressionant; tronc molt gruixut, amb l’escorça llisa, grisenca, de vegades una mica rugosa i amb esquerdes verticals. Branquillons amb pubescència ferruginosa o més o menys glabres. Fulles alternes, el·líptiques o oblongues de 4-19 per 2-13 centímetres, amb la base cuneïforme o arrodonida, marge sencer, àpex agut o obtús, de textura coriàcia, amb l’anvers verd brillant i el revers més clar, glabre o amb pubescències ferruginoses en diferent quantitat. Sícons axil·lars, petits, normalment en parella, pedunculats, de color vermellós i envoltats de 3 bràctees. És una espècie que presenta característiques morfològiques diverses i amb graus molt diferents de pubescència ferruginosa al revers de les fulles (de pràcticament gens a molt ferruginoses), raó per la qual la seva identificació es presta de vegades a confusions.
Hàbitat: és un ficus que vol exposició a ple sol. És molt rústic i un dels més resistents al fred, dins del que és un ficus. Li agraden els sòls fèrtils i suporta perfectament la proximitat del mar. No és molt exigent amb el reg i suporta períodes curts de sequera. Quan el ficus és gran podem fer una poda de manteniment a les èpoques càlides, primavera o estiu. No requereix cap manteniment especial.
Multiplicació: per llavor a la primavera, i a l’estiu per esqueix o murgó.
Utilitats: és un arbre bastant utilitzat a les zones més càlides del nostre litoral, als grans parcs, jardins o places, per la seva majestuositat, la brillantor de les seves fulles, la bellesa del tronc i el mínim manteniment. Els Ficus rubiginosa que apareixen a les imatges (3 exemplars) són del Botànic de Barcelona. Dos d’ells tenen el revers de la fulla ben ferruginós, l’altre gens. Alguns botànics, al que no és ferruginós li anomenen Ficus Australis var. Hort., encara que si no és pel detall del revers de les fulles, són idèntics.


N

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s