CITRUS AURANTIUM VAR. AMARA

Citrus aurantium var. amara
Nom comú: taronger amarg , taronger agre, taronger bord, naronger, taronger de la Xina
Família: rutàcies (Rutaceae)
Origen: Xina, Indoxina.
EtimologiaCitrus, del llatí, que significa cítric. Aurantium, també del llatí, que significa daurat. Descripció: arbre perennifoli d’uns 3-5 metres d’altura, de capçal dens, compacte, globós i el tronc d’escorça llisa i de color verd grisenc. Fulles verd fosc brillant, el·líptiques, lanceolades i oloroses, presentant una forma eixamplada entre el pecíol i la fulla. Flors blanques, molt aromàtiques (“flor de azahar”) d’uns dos centímetres de diàmetre, a principis de primavera. Fruit globós d’uns 7-8 centímetres de diàmetre, de superfície una mica rugosa i de color taronja intens quan madura. Polpa àcida i amarga.
Hàbitat: el taronger amarg tant pot estar al sol com a mitja ombra. Només resisteix gelades molt suaus i poc persistents, no li agrada el fred. Respecte al sòl és molt rústic i poc exigent. Resisteix terrenys alcalins fins a un pH de 8,5. No tolera la sal i no és molt resistent a la sequera. Tampoc li agrada el vent, sobretot a l’època de floració. Les plagues que pateix són; mosca blanca, cotxinilla acanalada, la negreta per causa de la cotxinilla, el minador de la fulla i àcars. 
Reproducció: el taronger amarg es multiplica per llavors. Aquestes s’han de treure directament del fruit i sembrar-les de seguida, ja que es dessequen molt ràpidament. Germinen prou bé sense cap tractament previ. 
Utilitats: agrícola, el peu obtingut de llavor serveix per empeltar les varietats de taronger dolces comercials, ja que és molt resistent. Les flors fresques serveixen coma tranquil·litzant, hipnòtic suau i antiespasmòdic. Gastronòmicament s’utilitza per fer melmelades i fabricar licors com el Curaçao, la tarongina, etc. Ornamentalment es fa servir en zones càlides per ser més resistent, fins i tot al fred, per la fragància i bellesa de les seves flors i pel color que donen els fruits quan són madurs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s