EUCALYPTUS ERYTHROCORYS

dsc_4476
dsc_4468dsc_4477eucalyptus_erythrocorys_01eucalyptus-erythrocorys_red-cap-gum-3-600x450Nom comú: Redcapped gum, “tapat amb goma vermella”, amb referència a les seves poncelles.
Família: mirtàcies (Myrtaceae)
Origen: costa occidental d’Austràlia
Etimologia: Eucalyptos, prové del grec kaliptos, “cobert” i el prefix eu-, “bé”, fent referència a la cobertura llenyosa que dona protecció a les seves florsErytrhocorys, epítet que prové del grec, erytrhos que vol dir “vermell”, i corys que vol dir “casc”, amb referència a l’opercle de la seva flor.
Descripció: ens trobem, potser, amb un dels eucaliptus més espectaculars. És un petit arbre de capçal obert, una mica desmanegat, de vegades ramificat des de la base, que generalment creix a una altura de 3-10 metres i un diàmetre de capçal de 3-6 metres. L’escorça és suau, de color cremós amb alguns pegats de color marró brut. Les fulles adultes tenen forma de falç de color verd fosc, gruixudes i acuminades i són sostingudes per pecíols aplanats. Les fulles joves són el·lípticament amples i una mica rosades al revers. La floració es produeix des de finals d’estiu a principis de la tardor. Les poncelles florals són d’uns 2,5 centímetres de longitud, de color vermell viu, amb 4 arestes i disposades en grups de tres. Quan s’obren, els estams són grocs. La flor és molt vistosa i de gran mida, 5-6 centímetres, dintre dels eucaliptus. Fruit llenyós, acampanat, amb nombroses llavors de 4-6 mil·límetres de longitud.
Hàbitat: arbre de ràpid creixement que floreix el segon any. Viuen millor amb una exposició a ple sol. Toleren des de terrenys una mica àcids a alcalins, sempre que tinguin un bon drenatge. L’haurem de regar fins que l’arbre estigui ben instal·lat, sobretot a l’estiu, però després el consideren un arbre resistent a la sequera. Viu bé a prop d’ambients marins i tolera bé la poda. Aguanta fortes calors però només gelades lleugeres i esporàdiques. Aquest arbre, molt interessant, està ben adaptat al clima costaner mediterrani. És un arbre que rarament suporta plagues o malalties.
Reproducció. Potser és l’eucaliptus més ràpid i fàcil de propagar per llavors.
Utilitats: Un arbret molt interessant per la seva floració espectacular, fàcil cultiu i que no demana un gran espai. Ideal per jardins petits. Un arbre ornamentalment amb un futur prometedor.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s