MELALEUCA STYPHELIOIDES

melaleuca-styphelioides-flowers

dsc_4713 (1)


Nom comú: no disposem de nom comú en català per ser un arbre molt poc utilitzat a casa nostra. En anglès es diu pricly paperbark”, amb referència a la seva escorça papiràcia exfoliant i a les seves fulles lleugerament punxants.
Família: mirtàcies (Myrtaceae)
Origen: costa est d’Austràlia
Etimologia: Melaleuca, del grec, mela=negre, i leukos=blanc, fent referència al contrast entre el tronc fosc i les branques blanquinoses de moltes espècies d’aquest gènere. Styphella i el sufix –oides que vol dir similar, referit al fet que les seves fulles són similars a les del gènere Styphella.
Descripció: arbre perennifoli mitjà, d’uns 8-15 metres d’altura, amb un capçal erecte, dens i regular. El tronc té l’escorça fosca, papiràcia, que es va exfoliant, molt característica. Branques joves penjants. Fulles alternes, disposades en espiral, oval lanceolades, de 4-25 x 2-6 mil·límetres, acabades en una punta rígida, planes i amb fins nervis longitudinals, de color verd fosc. Flors, a la primavera-estiu, en grups de tres per bràctea, formant espigues cilíndriques, terminals i nombroses, d’un color blanc cremós, d’uns 3 x 2 centímetres, continuant el creixement de la branqueta una vegada acabada la floració. Fruits en càpsules ovals o globoses, de 2-6 x 2-4 mil·límetres plenes de diminutes llavors.
Hàbitat: arbre d’exposició a ple sol o mitja ombra que es caracteritza per l’adaptabilitat a les més diverses condicions, tot acceptant terrenys secs o humits, argilosos o sorrencs, àcids o calcaris. Té una resistència a la salinitat de bona a moderada, molt bona a la sequera, així com a la proximitat del mar. Resisteix perfectament les fortes calors i les gelades moderades. Respecte a plagues i malalties, és sensible a la Phytophthora però resistent a la resta de fongs i plagues.
Reproducció: molt fàcil per llavor, sense tractament previ. També per esqueixos.
Utilitats: arbre pràcticament desconegut a casa nostra, habitual als jardins botànics del mediterrani i força ben adaptat, que hauria de ser molt més utilitzat, sobretot per alineacions al carrers, ja que essent prou atractiu, accepta les condicions més difícils i a la vegada més diverses. És ideal per plantar-lo a prop del mar.

melaleuca-styphelioides-tree

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s