PITTOSPORUM TOBIRA

thumb_dsc_1667_1024thumb_dsc_1669_1024Nom comú:dsc_8927dsc_4393pittosporum-green-tall-hedgeNom comú: pitòspor, pitospor, pitospòrum, pitosporus
Família: pitosporàcies (Pittosporiaceae)
Origen: la Xina, el Japó.
EtimologiaPittosporum, prové del grec i vol dir llavors enganxoses. Tobira, prové del nom popular japonès.
Descripció: Molts diran que el pitòspor és un arbust però si li deixem temps, espai i no el retallem, pot arribar a mesurar fins a 10 metres d’altura amb un ampli capçal. La seva escorça és marró fosca i bastant llisa. Les fulles, perennes, són ovals, coriàcies, verd fosc i lluents a l’anvers i més pàl·lides al revers i amb el nervi central ben marcat. Flors, al principi de la primavera, en forma d’estel i color blanc que en madurar es tornen grogues i cauen. Formen grups de 5-8 centímetres de diàmetre, tenen una forta fragància a tarongina i són molt visitades per les abelles. El fruit, que madura a partir de l’agost, és una càpsula arrodonida i tomentosa d’uns 12 mil·límetres de diàmetres de to verdós que quan s’obre deixa veure unes llavors de color negre.
Hàbitat: arbre (o arbust) de ràpid creixement que viu bé tant a ple sol com a mitja ombra. És una planta molt rústica i de fàcil cultiu, encara que agrairà un adobat anual amb matèria orgànica a la primavera. Si bé suporta el fred, li fan mal les fortes gelades, sobretot si la planta és jove. Suporta bé la sequera i es conforma amb un reg moderat. És important destacar la seva resistència a la salinitat i als vents marins. Un altre aspecte destacat és la facilitat amb què accepta el retall i la poda. És una planta molt ben adaptada al clima mediterrani. Pateix de forma freqüent l’atac de cotxinilles i pugons i no tan sovint l’atac d’alguns fongs com la cercospora.
Reproducció: tant per llavors com per esqueix. Les llavors no són difícils de germinar i les ajuda un remull en aigua bullent uns pocs segons a dins d’una bossa de tela. També els esqueixos, amb alguna fulla i en època de creixement agafen prou bé amb hormones d’arrelament i sota boira. Com a varietats comercials interessants del pitòspor podem anomenar, el Variegatum, amb fulles de marge blanc, el Compactum i el Nana, el pitòspor nan.
Utilitats: tenint en compte el seu bon comportament a prop de mar, la seva rusticitat, el seu atractiu i la seva aroma, així com la facilitat amb què li podem donar les formes més variades mitjançant la poda i el pinçament, ens trobem amb una planta ideal, i molt utilitzada al nostre litoral, per a fer tanques i formes geomètriques de forma fàcil i econòmica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s