PRUNUS CERASIFERA VAR. PISSARDII

DSC_8783thumb_DSC_1078_1024

DSC_8178.jpg
SinònimPrunus cerasifera var. atropurpurea.
Nom comú: Prunera vermella, mirabolà vermell, prunera pissardi, prunera de fulla roja.
Família: rosàcies (Rosaceae). 
Origen: oest d’Àsia, Caucas.
EtimologiaPrunus, paraula del llatí, d’origen grec, pruner. Cerasus, epítet llatí, d’origen grec, que vol dir que porta cireres, al·ludint als seus petits fruits. Pissardii, en honor al francès Ernest François Pissard, jardiner del Xa de Pèrsia, que va introduir aquest arbre a Europa el 1878.
Descripció: petit arbre caducifoli, de capçada arrodonida, i de vegades arbustiva, i una alçària de 8 metres i excepcionalment 12 metres, amb una amplada d’uns 4 metres. Escorça llisa i de color gris fosc. Les fulles són simples, alternes, de 4/8 centímetres, forma oval el·líptica, serrades i l’àpiç agut i del color del vi negre. Floreix a la fi de l’hivern o principis de la primavera amb multitud de flors solitàries, hermafrodites, amb 5 pètals, de color rosa i de vegades blanques, d’uns 1/2 centímetres i que apareixen abans que les fulles. Els fruits es formen a l’estiu/tardor, essent petites drupes de 2/3 centímetres, de color groc o vermell i comestibles. El trobem molt habitualment als carrers, parcs i jardins del nostre litoral i molt més endins.

DSC_3776.jpg
Hàbitat: arbre provinent de zones semiàrides d’exposició a ple sol o en semiombra. Accepta tot tipus de terres, tolera els pobres i calcaris encara que prefereix els que tenen matèria orgànica a la superfície, però no tolera els salins. Suporta sequeres sempre que no siguin molt dures i també les gelades fortes. El podem podar per formar la capçada o deixar-lo ramificat des de la base, fins i tot per a fer tanques. Pot ser atacat per pugons i cotxinilles.
Reproducció: el podem reproduir tant per llavor com per esqueix i l’empeltarem després amb la varietat desitjada. Existeix també la varietat nigra, de fulles encara més fosques.
Utilitats: els seus fruits són molt apreciats per menjar o per a fer melmelades. Ornamentalment és un arbre molt utilitzat pel seu fullatge, ideal per fer contrastes de color, i també per la seva bonica floració. És ideal per plantar a jardins petits encara que també el trobem molt sovint en alineacions als carrers o formant grups als parcs.

DSC_5521

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s