LIGUSTRUM JAPONICUM

DSC_3134

 

DSC_2564DSC_4936thumb_DSC_1414_1024

Nom comú: troana, olivereta, troana matisada, truana.
Família: oliàcies (Olivaceae).
Origen: el Japó, d’aquí va passar a la Xina i el 1845 a Europa.
EtimologiaLigustrum (gènere), atribuït a Plini, deriva del verb llatí ligare, ja que les seves branques, molt flexibles, serveixen per a lligar. Japonicum (espècie), epítet llatí que ens parla del seu país d’origen.
Descripció: petit arbre perennifoli, habitualment d’uns 4 metres d’altura o una mica més, de capçada densa i arrodonida. També el podem trobar en forma arbustiva formant tanques o amb formes curioses, ja que és ideal per a l’art topiari. És de creixement més aviat ràpid i la seva longevitat no passa d’un segle. L’escorça del tronc és llisa i grisenca, fissurada quan l’arbre és vell. Les fulles són simples, senceres, oposades, ovades, coriàcies, d’uns 4/8 centímetres, verd intens i brillant a l’anvers i més clar i mate el revers. Flors molt petites i nombroses, hermafrodites, agrupades en raïms terminals d’uns 15 centímetres, de coloració blanca lleugerament verdosa o groguenca, aromàtiques. La floració comença a la fi de la primavera o principis de l’estiu. Els fruits, que es formen a mitjans de la tardor, són petites drupes, de color negre violaci, esfèriques i d’uns 5 mil·límetres, agrupades en raïms i molt amargants. Són molt apreciades pels ocells.
Hàbitat: arbre o arbust que prefereix exposició a ple sol i accepta la mitja ombra. És molt rústic quant a terres, encara que prefereix els frescos i sorrencs i suporta certa salinitat. Accepta molt bé el fred i les gelades i també suporta moderadament la sequera. També accepta el clima marítim i la contaminació. És un arbre molt rústic i resistent que pràcticament no requereix manteniment i accepta molt bé la poda.

DSC_3131

Reproducció: fàcilment per llavors a la tardor encara que han de passar de 2 a 3 mesos a una temperatura de 0°C a 10°C. Les seves varietats es poden reproduir per esqueixos aprofitant les parts terminals de branques en vegetació activa, ja que amb fusta dura és més difícil. Es pot trasplantar a arrel nua.
Utilitats: les seves branquetes es fan servir per a elaborar cistelles o petites gàbies. La fusta és dura i elàstica, ideal per tornejar. Les fulles i parts verdes són astringents i s’utilitzen contra la diarrea. Les llavors s’han fet servir per tenyir el vi i també, en certes zones del Japó, per preparar una mena de cafè. Ornamentalment és molt utilitzat tant com a arbre o com a arbust per la brillantor i verd intens de les fulles com per la seva exuberant i fragant floració i també pel manteniment pràcticament nul. El fem servir tant aïllat com en grups o alineacions regulars. També, pel seu ràpid creixement es fa servir com a tanca, encara que si el podem, no florirà. És molt apreciada la varietat variegatum, amb fulles tacades de blanc cremós.

thumb_DSC_1672_1024.jpg

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s