BUTIA CAPITATA

DSC_1058

 

 

DSC_7585

Nom comú: bútia, palma de la gelea (a Llatinoamèrica).

Sinònim: Cocos capitata, Cocos australis.
Família: arecàcies (Arecaceae).
Origen: Brasil, nord d’Argentina, Uruguai.
Etimologia: Butia, nom comú d’aquesta palmera al Brasil. Capitata, del llatí capitatum, que vol dir amb un cap important, dens.

Descripció: palmera monoica amb un tronc cobert per les bases de les fulles velles de forma molt ordenada, atractiva i característica. Pot arribar als 5/6 metres d’altura i 50/60 centímetres de gruix. Fulles pinnades, molt arquejades, amb els folíols rígids però flexibles i de color glauc. Pecíols amb espines i fibra a la base. Inflorescències sortint de les fulles més baixes d’uns 1/1,3 metres amb flors d’un color groguenc i de vegades una mica vermell. Fruits amb polpa comestible, rodons/ovoides d’uns 2/3 centímetres de diàmetre, de color taronja a vermell i amb polpa comestible.

Hàbitat: Palmera de creixement lent, molt rústica, que requereix exposició solejada. Tolera tot tipus de terres, calcaris, sorrencs o argilosos, sempre que no retinguin l’aigua. Suporta bé el vent i la proximitat del mar. És molt apreciada a Europa per la seva resistència al fred ja que resisteix gelades de -10° o fins i tot més baixes i de forma persistent sense patir danys importants. Molt resistent a la calor i a la sequera. Es recomana no tallar les fulles fins que estiguin ben seques, ja que conserven reserves de nutrients. A l’hivern hem de deixar el substrat ben sec fins al pròxim reg per tal d’evitar que es podreixin les arrels. És interessant abonar-la cada any, controlant les deficiències en microelements. També hem de controlar les erugues minadores, l’aranya vermella i la cotxinilla.

Reproducció: per llavor, la germinació triga de 4 a 6 mesos. Podem accelerar-la (4/8 setmanes) polint la llavor amb paper de vidre i tractant-la després amb un fungicida. Els testos de sembra han de ser profunds i omplerts de sorra i torba.

Utilitats: s’utilitza la polpa de la llavor madura (molt rica en vitamina C) per consumir-la fresca, per a fer gelea o melmelada i també licor. La llavor, molta i torrada, es fa servir com a substitut del cafè. Les propietats d’aquest fruit fa que aquesta palmera, en origen, estigui en perill d’extinció. En jardineria és una planta molt apreciada, tant pel seu atractiu aspecte estètic com per la seva resistència al fred i rusticitat. És utilitzada habitualment com a exemplar aïllat. Aquesta magnífica palmera és segurament poc utilitzada pel seu alt cost monetari, ja que té un lent creixement. Quan és jove es pot mantenir en testos com a decoració de patis o terrasses. No es recomana a l’interior per les seves altes necessitats lumíniques.

DSC_4535DSC_7550

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s