SCHINUS MOLLE

Nom comú: pebrer bord, fals pebrer, pebreboner, pebre desmai, pebrè bord.

Família: anacardiàcies (Anacardiaceae).

Origen: Mesopotàmia argentina, sud del Brasil i Uruguai.

Etimologia: Schinus, paraula llatina d’origen grec que vol dir ‘llentiscle’. Molle, paraula quítxua per anomenar aquest arbre.

Descripció: arbre perennifoli d’elegant aspecte ploraner. Arriba a uns 8/10 metres d’altura, però té una copa de grans dimensions. El tronc és marró grisenc amb tonalitats vermelles, molt aspre i escamós, exfoliant-se en capes llargues. Les branques més joves són gràcilment penjants. Fulles compostes, habitualment imparipinnades, d’uns 25 centímetres de llarg, amb 11/31 petits folíols lanceolats d’uns 25 x 3/5 mil·límetres, verd intens a l’anvers i platejats al revers. Inflorescències penjants, terminals o axials, amb moltes flors minúscules, hermafrodites o no, d’un color blanc groguenc. El fruit, en drupa, de la mida d’un gra de pebre, és d’un color rosa brillant quan madura.

Hàbitat: arbre de ràpid creixement, molt rústic, que viu millor en terres pobres que no pas en terres rics, fins i tot en els calcaris i salins. És molt resistent a la sequera i a les altes temperatures, però no suporta el fred. Pot resistir, quan és adult, gelades puntuals i curtes de fins a -5º. És per això que sempre el trobem bastant a prop del litoral. No l’afecten la contaminació ni les plagues i quasi no requereix manteniment. Aquestes característiques el fan molt interessant per controlar l’erosió i fixar dunes o talussos.

Reproducció: per llavor, directament, a la primavera i per estaca de fusta madura d’uns 20 centímetres a l’estiu.  A l’hora del trasplantament cal tenir en compte el seu gran desenvolupament.

Utilitats: les llavors són utilitzades com a substitut del pebre, per a elaborar begudes alcohòliques o per tenyir els teixits. L’escorça s’utilitza per a adobar pells, la goma que traspua per a guarir les malalties venèries i la infusió de les fulles és un bon remei contra el mal de cap. Ornamentalment es planta aïlladament i és un arbre molt apreciat per la seva rusticitat, la seva elegància, els atractius fruits i la magnífica ombra que ens proporciona.

thumb_DSC_0821_1024

DSC_7848.jpg

 

 

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari