WASHINGTONIA FILIFERA/ROBUSTA

 

 

Introducció: Hi ha dues espècies de washingtònia: la washingtonia robusta (imatges de l’esquerra) i la washingtonia filifera (imatges de la dreta). Són semblants i a més tenim les dues espècies al nostre litoral. És per aquesta raó que les posarem conjuntament intentant a la vegada descriure-les i diferenciar-les. Els no-botànics no es posen massa d’acord i jo no soc botànic. Per complicar més l’assumpte sembla que hi ha washingtònies híbrides amb característiques de les dues espècies. He visitat unes quantes pàgines, de les més fiables, i aquí trobareu les meves conclusions, tot esperant que siguin les vàlides.

Nom comú: washingtònia  de Mèxic, la washingtonia robusta, i washingtònia de Califòrnia, la washingtonia filifera. Palmera de ventall.

Família: palmes, arecàcies (Arecaceae subgrup Corypheoae)

Origen: queda indicat a l’apartat de nom comú.

Etimologia: dedicada a George Washington (1739/1799), un dels presidents dels EUA. Els dos epítets llatins, robusta i filifera, semblen intercanviats, ja que la washingtonia robusta és alta i prima i la washingtonia filifera és més baixa i gruixuda.

Descripció: ambdues són d’un únic estípit, és a dir que mai ramifiquen (les palmàcies no tenen pròpiament tronc, a diferència dels arbres tenen una tija fibrosa i elàstica plena de capil·lars, anomenada estípit). No té capitell i les fulles resten subjectes a la palmera bastants anys. La diferència més evident és que mentre la washingtonia robusta arriba als 20/25 metres d’altura i té un estípit prim i elegant, la washingtonia filifera arriba només als 15 metres i té un estípit més gruixut i cilíndric. Aquesta diferència és clara quan la washingtònia és adulta, però, i quan és jove? El pecíol és llarg i amb espines amb forma d’ham, d’un o dos metres de llargada, més llarg el de la washingtonia filifera. Ambdues tenen les fulles palmades, amb forma de ventall, el terç final finament segmentat i de color verd clar brillant. Les fulles de la washingtonia filifera són una mica més amples i rígides. Floració en inflorescències penjants, més denses i d’un color crema o rosa les de la washingtonia robusta, i més blanquinoses i llargues les de la washingtonia filifera. Fruits en drupa amb una capa de polpa dolça molt prima i una única llavor ovoide, negra i d’uns 8 mil·límetres, uns 6 mm en el cas de la washingtonia filifera.

Hàbitat: les dues espècies viuen en zones àrides o semidesèrtiques allà on hi ha romanents d’aigua com rierols, rieres o canals secs. Són molt rústiques i poc exigents i accepten terres pobres i fins i tot salins, tot i que les puntes de les fulles se sequen molt a prop del mar, però sense arribar-hi a més. Els terres han de ser ben drenants, i es recomana afegir un terç de sorra junt amb el terra utilitzat en el trasplantament. Volen climes suaus, però resisteixen gelades de fins a -8º o fins i tot més, i encara que les fulles es posin negres, rebroten amb facilitat. La washingtonia filifera resisteix millor el fred i arriba a penetrar bastant a l’interior dels EUA. Amb l’aportació periòdica d’adobs orgànics i aigua, aquestes palmàcies creixen amb molta rapidesa. Aquestes washingtònies viuen uns 200 anys.

Reproducció: per llavor únicament, essent potser de les més fàcils de reproduir. Fins i tot al nostre litoral germinen de forma espontània a la primavera/estiu només que tinguin una mica d’humitat. La germinació triga uns 30 dies. El trasplantament s’efectua amb molt poques pèrdues, tan sols amb un cepelló petit o amb l’arrel nua (aquesta tècnica sembla menys eficaç, però s’utilitza bastant donat el cost superior del transport amb cepelló).

Utilitats: junt amb el gènere de les Phoenix (canariensis i dactylifera principalment) són les més utilitzades i habituals al litoral mediterrani.

DSC_3914DSC_4207

En primer terme unes Washingtonia filifera i en segon unes Washingtonia robusta

2 Comments Add yours

    1. Moltes gràcies, com sempre.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s