DODONEA VISCOSA PURPUREA

 
Non comú: dodonea púrpura 
Família: sapindàcies (Sapindaceae) 
Origen: Sud-àfrica 
Etimologia: el nom del gènere, Dodonea, està dedicat al flamenc Rembert Dodoens (1517-1585), professor de botànica a Leiden. L’epítet viscosa es refereix a la viscositat de les seves fulles. La varietat purpurea ens indica el color de les fulles i flors. 
Descripció: arbust o petit arbre aromàtic de fullatge perenne, que pot arribar als 5 metres d’altura, amb moltes branques erectes resinoses. Les fulles, de textura coriàcia, són simples, alternes, el·líptiques allargades, i enganxoses, d’un color púrpura molt bonic tot l’any. La floració, que dura d’abril al maig és del mateix color que les fulles. Aquestes flors s’agrupen en raïms curts. El fruit és una càpsula dotada de tres ales del mateix color que les fulles. 
Hàbitat: planta d’exposició a ple sol o mitja ombra, encara que en aquest últim cas afectarà el color de les fulles. Resisteix gelades de fins a -12 °C (zona USDA 8). És una planta tolerant a la sequera. Només requereix reg de suport les 12/14 setmanes després de la plantació i una vegada ben instal·lada donarem algun reg ocasional els mesos de molta calor i més secs. Recomanen plantar aquest arbust a la tardor, ja que d’aquesta manera tindrà els mesos d’hivern i de la primavera per desenvolupar el sistema radical suficientment profund per suportar amb èxit el primer estiu. Vol sòls fèrtils i profunds, siguin sorrencs o argilosos però ben drenats; no suporta l’entollament, ja que és molt sensible a la humitat. Sí que suporta la poda, tant de neteja com per evitar-ne que creixi massa. També és resistent a la salinitat. És sensible a les cotxinilles i als àcars, que poden produir-ne danys importants. 
Reproducció: Acostuma a reproduir-se per llavors.
Utilitats: arbust molt interessant pel seu aspecte general i color púrpura per contrastar amb altres plantes del jardí. Es pot plantar en solitari, formant grups o tanques lliures.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s