ALOE PLICATILIS


Nom comú: àloe ventall, planta ventall
Família: xantorreàcies (Xanthorrhoeaceae)
Origen: Sud-àfrica, província del Cap
EtimologiaAloe, nom genèric que deriva del grec alsos que fa referència al suc amarg de les seves fulles. Plicatilis, epítet llatí que significa “plegable”, on es refereix a la disposició en ventall de les seves fulles.
Descripció: arbust ramificat o petit arbre, de lent creixement i que amb els anys pot arribar, al seu origen, als 3-5 metres d’altura. Les tiges finalitzen en un grup de fulles, aplanades, carnoses, oposades, amb l’àpex arrodonit i de color gris verdós amb el marge sense dents, excepte en la part superior, mesurant 30 centímetres de longitud per 4 centímetres d’ample. La seva distribució fa un efecte molt ornamental agafant forma de ventall i les fulles velles cauen deixant veure un atractiu tronc grisenc. Les inflorescències es troben en raïms verticals, cilíndrics, únics a cada agrupació de fulles. Aquests raïms tenen unes 30 flors tubulars de 5 centímetres de longitud de color vermell. Floreixen des de finals de l’hivern fins a la meitat de la primavera.
Hàbitat: la seva exposició és a ple sol o mitja ombra, resistint gelades de fins a -5 °C i per descomptat suportant perfectament les fortes calors. És una planta acostumada a rebre pluges a l’hivern i la primavera, i per aquesta raó si no plou prou, subministrarem la resta amb regs moderats i sempre esperant que el sòl estigui sec. Viu en sòls rocosos, sorrencs o amb grava, exigint un molt bon drenatge. Recomanen adobar-lo 2/3 vegades durant l’època vegetativa. No és atacat per plagues o malalties, essent el principal problema l’excés d’humitat al sòl, ja que es podreixen les arrels. És resistent a la sequera.
Reproducció: per llavors amb la calor tan aviat com maduren. També per divisió de mata.
Utilitats: planta molt atractiva i de molt fàcil conreu, ideal per a formar grups, bordures, rocalles, jardins a prop de la costa, jardins de plantes suculentes o jardins mediterranis. També és una bona planta per viure en test.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s