GREVILLEA BANKSII


Nom comú: només disposem dels noms comuns al seu lloc d’origen; ‘red silki oak’, “roure de seda vermella”, ‘dwarf silki oak’, “roure nan de seda” i a Hawaii ‘kahilili flower’. Per a nosaltres és una de les moltes grevíl·lees arbustives de precioses flors vermelles. 
Família: proteàcies (Protaceae
Origen: Queensland, Austràlia, planta de la qual s’han obtingut molts híbrids més petits, més florits, i amb flors de diferents colors. 
EtimologiaGrevillea, el nom del gènere, va ser nomenat en honor de Charles Francis Greville, cofundador de la Royal Horticultural Society. Banksii, epítet atorgat en honor de Joseph Banks, naturalista, explorador i botànic anglès. 
Descripció: esplèndid arbust o petit arbre, de ràpid creixement, densitat mitjana, que arriba als 4-7 metres d’altura al seu origen. Les seves fulles són simples, perennes, alternes, amb 3-11 profundes divisions, lineals o lanceolades de 5-10 centímetres de longitud per un centímetre d’ample, tenint l’anvers de color verd fosc i el revers de color grisenc. Les flors són d’un vermell brillant en raïms de 15 centímetres de longitud, sense pètals, amb el calze tubular i pistils enrotllats. Floreix durant tot l’any, però principalment a l’hivern i la primavera. Els fruits presenten fol·licles llenyosos que conserven restes de l’estil.
Hàbitat: viu bé a ple sol, és de climes temperats, essent sensible a les gelades, tolera només les suaus, -4 °C, i poc persistents. Prospera en diferents condicions de sòl i de reg, tant siguin zones seques com humides, essent molt tolerant a la sequera quan està ben instal·lat, encara que viu millor amb regs habituals. El sòl ha de ser ben drenant i pot viure en sòls molt pobres, habitualment sorrencs i de vegades en vessants pedregosos i tòrrids. Creix en altituds de 250-2000 metres. No requereix abonament, essent sensible al fòsfor, i no coneixem que sigui atacat per plagues i malalties. En definitiva, un arbust dur, de fàcil conreu, ben adaptat al clima mediterrani. Reproducció: per llavors, entre 18° i 24 °C en arbustos de 3-4 anys per ser viables. També per esqueix. Les varietats més utilitzades són; Misty Pink, RobynGordon, Superb i Pink surprise. 
Utilitats: planta ornamental molt atractiva, utilitzada com a tallavents, per fer tanques (algunes varietats més denses), com a arbre d’ombra i com arbust ornamental formant grups o en rocalles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s