HELICHRYSUM CYMOSUM


Nom comú: sempreviva
Família: asteràcies (Asteraceae)
Origen: Sud-àfrica (regió del Cap Natal)
Etimologia: el nom del gènere, Helichrysum, deriva del grec helisso “fer voltes” i chrysos, “or”. L’epítet llatí cymosum vol dir “dotat d’una inflorescència a la part superior”.
Descripció: és un arbust persistent i baix que pot arribar a 40-60 centímetres d’amplada per només 10-20 centímetres d’altura. Forma denses catifes i a la vegada és molt ramificat. Es va estenent lentament, ja que les seves tiges arrelen en contacte amb el sòl i així va colonitzant més terreny. Fulles simples, aromàtiques, entre obovades i espatulades, de color gris platejat perquè estan cobertes de fins pèls de color gris platejat a l’anvers, i amb flors de color groc que apareixen en denses inflorescències. La floració apareix als mesos de maig i juny.
Hàbitat: planta que requereix exposició a ple sol o ombra molt lleugera. És una planta resistent a les fortes gelades, fins a -12 °C. És indiferent al tipus del sòl, sigui silici o calcari. Tolera també substrats pobres en nutrients i prefereix aquells que tinguin un bon drenatge. És tolerant a la salinitat i la brisa marina. És molt resistent a la sequera, requerint només reg les 8-10 setmanes posteriors a la plantació; una vegada ben arrelada no requereix cap reg (si no està plantada en test). No necessita materials de cobertura, com l’escorça de pi, ja que ella mateixa, en ser entapissant, evita l’aparició de males herbes i reté un cert nivell d’humitat constant al sòl. Les podem podar després de la floració per aconseguir un aspecte més compacte. No cal adobar-les. Són molt resistents a plagues i malalties.
Reproducció: a partir de llavors sembrades a la primavera o la tardor i també a partir d’esqueixos posats a arrelar en una barreja de sorra i compost. La densitat de plantació recomanada és de 2-3 plantes per metre quadrat. Aquesta densitat de plantació tan baixa es deu a la seva ràpida capacitat de colonització i creixement. Utilitats: planta ideal per a jardins de baix manteniment per les poques necessitats hídriques i de manteniment que té. La podem utilitzar per restaurar talussos o bé cobrir ràpidament extensions de jardins o parcs públics. Es pot utilitzar també a les rocalles o per a fer bordures. És una planta que resulta interessant no solament per la seva bonica floració sinó també pel color platejat de les seves fulles, que la fa atractiva tot l’any.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s