BANKSIA PRAEMORSA


Nom comú: només coneixem el seu nom en anglès, ‘cut-leaf banksia’, que vindria a ser “bànksia de fulla tallada”. 
Família: proteàcies (Protaceae) 
Origen: costa sud-oest d’Austràlia 
Etimologia: el nom del gènere, Banksia, és en honor del botànic anglès Sir Joseph Banks, qui va col·lectar el primer exemplar de banksia el 1770, durant la primera expedició de James Cook. L’epítet praemorsa, deriva de dues paraules, prae, “molt”, i morsus participi de mordeo,  o sigui, “molt mossegat” o “molt mastegat”. 
Descripció: es tracta d’un arbust gran, perennifoli, de dens fullatge, de 2-5 metres d’altura i 2-3 metres d’amplada, molt ornamental. Les fulles són amples, d’uns 50 mil·límetres de llarg per 15 mil·límetres d’amplada, amb marges dentats i amb els extrems truncats, donant lloc als noms tant científics com comuns. Les espigues florals, cilíndriques, són molt visibles i tenen en la seva maduresa fins a 35 centímetres de llarg per 10 centímetres de diàmetre. El color de la flor és vermell, però ocasionalment es poden observar altres variacions de color, com ara el groc. Floreix a l’hivern i a la primavera. Les llavors es troben en fol·licles units a un con llenyós i es mantenen generalment dins del con fins que hi ha un incendi i es crema el con. És un cas típic de moltes proteàcies, que requereixen el foc per alliberar-ne les llavors i regenerar-se. 
Hàbitat: planta que requereix exposició a ple sol o com a màxim mitja ombra molt lluminosa. S’adapta molt bé al clima mediterrani i tolera lleugeres gelades. És indiferent al pH del sòl i a la seva composició, fins i tot sorrencs, calcaris i sòls molt pobres, sempre que drenin bé. És molt resistent a la sequera una vegada està ben instal·lada. Viu bé a prop de la costa i tolera perfectament els vents marins. És doncs una planta rústica de molt baix manteniment. Hi atrau les abelles i els ocells que mengen nèctar. 
Reproducció: per llavors a una temperatura entre el 18° i 24 °C. Recomanen plantar-la a la primavera.
Utilitats: planta molt atractiva ornamentalment, dura, ideal per a pantalles o tallavents i també per a flor tallada. Lamentablement, les bànksies, encara que van ser molt utilitzades al segle XIX, són avui en dia una planta rara de trobar, pròpia de col·leccionistes o jardins botànics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s