BISMARCKIA NOBILIS


Nom comú: palmera de Bismarck, palmera blava de Madagascar 
Família: arecàcies (Arecaceae
Origen: Madagascar. Palmera de zones seques, de les sabanes i regions semiarborades del centre i oest de l’illa. 
Etimologia: el nom genèric, Bismarckia, és atorgat al canceller de l’Imperi alemany Otto Von Bismarck. L’epítet llatí nobilis vol dir lògicament “noble”. 
Descripció: palmera que té el tronc (epítet) de color gris amb esquerdes anellades. El tronc té un diàmetre de 30-45 centímetres, lliure de fulles a la base, que és lleugerament bombada. Poden arribar a mesurar 25 metres d’altura al seu origen, però habitualment no passen de 12 metres en conreu. Les fulles, palmades, quasi rodones, són enormes quan són madures, amb més de 3 metres d’ample i es divideixen a un terç de la seva longitud en rígids folíols, dividits al seu torn als extrems. Els pecíols tenen 2-3 metres de llarg, lleugerament armats i estan coberts d’un color blanquinós o canyella similar a la cera. La planta és espectacular, presenta un magnífic color gris blavós si l’ambient no és massa humit a causa de la cera que recobreix les fulles. És una espècie dioica, les flors masculines i femenines surten a diferents palmeres. Són simples, no ramificades. Els fruits són globosos de color marró i mesuren uns 4 centímetres de diàmetre. 
Hàbitat: requereix exposició a ple sol i si bé els exemplars joves no resisteixen menys de -1 °C, els exemplars adults i aclimatats arriben a resistir gelades de fins a -6 °C. S’estima els sòls rics en matèria orgànica i que drenin bé. Resisteix bé els períodes de sequera i els vents secs, encara que agrairà regs abundants al període de creixement, però sense entollaments. Adobarem la palmera amb matèria orgànica durant el període de creixement, és a dir, des del maig fins a l’octubre. Només caldrà eliminar les fulles seques perquè la planta llueixi al màxim, sense tocar el seu aspecte natural. És una palmera difícil de trasplantar quan és gran i té el tronc desenvolupat, per això és recomanable conrear-la en contenidor amb arrels ben desenvolupades. 
Reproducció: per llavor, essent necessari eliminar la capa protectora de les llavors abans de la plantació i la farem en contenidors profunds. Triga a germinar d’un a dos mesos. 
Utilitats: és potser una de les palmeres més impressionants que hi ha, per la mida de les fulles i sobretot pel seu color blavós. S’adapta a climes tropicals, subtropicals i mediterranis, tolerant la sequera i molts tipus de sòl. La podem plantar en alineacions o en solitari. El problema és el seu preu, ja que no és una palmera de ràpid creixement, només el podem considerar mitjà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s