FARFUGIUM JAPONICUM


Nom comú: capa de la reina, pota d’ase, boina de basc. 
SinònimLigularia tussilaginea. 
Família: asteràcies (Asteraceae
Origen: centre i sud del Japó, Corea i Taiwan. 
Etimologia: el nom del gènere, Farfugium, prové de dues paraules llatines, far, “farina” i fugio, “fugir”, per la pols blanca present al pecíol i la tija que s’esvaeix molt aviat. Japonicum, epítet llatí que ens indica el seu lloc de procedència. 
Descripció: és una planta perenne, globosa de fins a 60 centímetres d’altura i àmplia propagació per rizomes, que es conrea pel seu fullatge. Les fulles són orbiculars, coriàcies, verd fosc lluent, de 15-25 centímetres de diàmetre, llargament peciolades. Flors en capítols grocs, disposats en raïms, una mica més alts que el fullatge. Floreix a la tardor. 
Hàbitat: vol una lluminositat intensa, però protegida del sol directe. Tolera temperatures al voltant dels 0 °C. Vol sòls fèrtils, profunds i amb bon drenatge. Li agrada una atmosfera humida. Cal regar-la cada 3-4 dies a l’estiu i una vegada per setmana a l’hivern. Recomanen adobar-la amb una solució d’un gram de sulfat d’amoni per litre d’aigua cada mes a l’època vegetativa. És atacada per caragols i llimacs. 
Reproducció: per rizomes o per divisió de mata a la primavera. Hi ha varietats amb màcules grogues. 
Utilitats: mata molt ornamental i popular pel seu gran i atractiu fullatge, ideal per plantar a l’exterior al litoral mediterrani, ja que és de fàcil cultiu, està ben adaptada i és bastant rústica. També és una bona planta per conrear en test, per decorar patis i terrasses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s