HYPERICUM CALYCINUMNom comú: pericó, hipèric, herba de Sant Joan
Família: gutíferes (Gutiferaceae)
Origen: Grècia i Àsia Menor
Etimologia: Hypericum, nom genèric que deriva del grec hiprykon, que vol dir “sobre les imatges o per sobre d’una aparició”. Per a alguns, això fa referència a la propietat que li atribuïen d’espantar els mals esperits i les aparicions, s’acostumava a penjar flors d’aquesta planta sobre imatges religioses el dia de Sant Joan. Per a altres fa referència a ser una planta utilitzada en exorcismes. Calycinum, epítet que vol dir “calze conspicu” (sobresortint, aparent).
Descripció: arbust nan, perenne o semiperenne que arriba a uns 30 centímetres d’altura i s’estén indefinidament amb branques que en pengen. Pot viure tranquil·lament uns 25 anys. Fulles de color verd fosc, oposades, senceres. Les seves flors són de color groc, amb 5 pètals i estams que surten en pom, com si fos una brotxa, florint a ple estiu. En plena floració és molt cridaner, forma una gran massa de flors d’un groc molt viu i ple d’estams prominents. Les seves flors no són tòxiques per a les persones, però sí per als insectes que se senten atrets pels tons ultraviolats de les flors.
Hàbitat: requereix exposició a ple sol o mitja ombra. A més exposició a la llum, més floració. Resisteix bé el fred, encara que les gelades poden fer mal a la planta. A les zones de clima fred es comporta com caducifoli, fins i tot restant absolutament pelat, renaixent de nou a la primavera. Es conforma amb un sòl de jardí ben drenat. Farem un adobat orgànic a l’hivern i fertilitzants minerals a la primavera i l’estiu. El reg serà moderat a la primavera i una mica més abundant a l’estiu. Recomanen tallar-li les puntes després de la floració per aconseguir-ne nous brots, i a l’hivern netejar-lo de branques seques o fetes mal bé. També podem corregir mitjançant la poda el seu hàbit invasiu. Pel que fa a plagues i malalties pot ser atacat pel rovell (fong). Encara que al principi costa una mica establir la planta, després requereix molt poc manteniment.
Reproducció: es reprodueix amb facilitat per estaques de fusta suau agafades a finals de l’estiu, de puntes de creixement de l’estació, posades a arrelar sota humitat elevada. També es pot multiplicar per llavors.
Utilitats: en farmacologia s’utilitza per a tractar les depressions suaus, encara que de vegades té efectes nocius. Ornamentalment és una molt bona entapissant, en bordures, rocalles i revestiment de talussos i vessants. També és recomanable per a plantar sota els arbres, ja que les seves arrels no presenten competència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s