PORTULACARIA AFRA


Nom comú: dineret, ullastret, arbre xino, arbust elefant, planta de la moneda
Família: portulacàcies (Portulacaceae) 
Origen: Sud-àfrica 
Etimologia: el nom genèric, Portulacaria, deriva de Portulaca per la semblança de la planta amb les d’aquest gènere. L’epítet afra és una abreviació d´africanus, a causa del seu origen. Segons conta la tradició, és una planta que dona fortuna al seu posseïdor, ja que a la casa on creix, mai faltaran els diners. 
Descripció: la planta és un arbust suculent. Poden arribar a una altura de 2-6 metres al seu lloc d’origen. Al nostre litoral no passaran dels dos metres. Aquest bonic arbust, molt espès, té tiges suculentes, les grans llenyoses, de color marró i petites fulles de 2 centímetres, ovalades o arrodonides, gruixudes, carnoses, verdes, molt tendres, amb el marge arrodonit que recorden una moneda. Formen parelles enfrontades a cada nus. Floreix a finals de la primavera. Les flors són petites, en forma d’estel, en tons càlids i blancs. 
Hàbitat: requereix exposició al sol directe. Volen ambients secs i calorosos, sempre per sobre dels 5 °C (?, al Maresme he vist aquesta planta a l’exterior tot l’any). Si la tenim a l’interior, cal vaporitzar el capçal amb aigua de tant en tant. El substrat ha de ser porós i lleuger, amb bona capacitat de drenatge. Un bon substrat seria barrejar humus amb sorra de riu i argila d’origen silici, o bé grava de roca volcànica. El reg ha de ser escàs, evitant per sobre de tot l’entollament, regant-la el mínim a les regions amb l’hivern fred. La seva capacitat de retenir aigua al tronc i les fulles en facilita l’adaptació per a sobreviure llargs períodes de temps sense cap quantitat d’aigua. Recomanen adobar-la des de la primavera a la tardor, proporcionant-li dosis reduïdes i poc freqüents. Podem podar-la a principis de primavera per donar-li forma. La Portulacaria és veu poc afectada per plagues i malalties, algun pugó o cotxinilla i podriment de la base per excés de reg. 
Reproducció: per esqueixos plantats en sorra. 
Utilitats: es poden utilitzar en tanques, rocalles o en testos. És molt habitual utilitzar aquesta planta per fer bonsais. És interessant com a planta de jardí vora el mar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s