CROSSANDRA PUBERULA


Nom comú: coneguda com a crossandra, no disposem de nom en català. 
Família: acantàcies (Acantthaceae) 
Origen: Zimbàbue, Tanzània, Malawi 
Etimologia: el nom genèric, Crossandra, deriva de dues paraules gregues, krossoi, “flocs, serrell” i andros, “homes” , referint-se a la bossa de llavors amb flocs. L’epítet puberula, el podem traduir per “vellut curt”. 
Descripció: mata herbàcia perenne, de més de 40 centímetres d’altura, que creix a partir d’un rizoma llenyós que s’arrossega. Les fulles surten en 4 verticils (nombre de fulles per nus), molt poc peciolades, el·líptiques i ovulades a la part superior, de 10-21 centímetres de llarg, finament tomentoses, més encara als nervis. Marge complet o lleugerament ondulades. Floreix des del maig al setembre. Flors en espigues de 4-25 centímetres de llarg amb un peduncle de fins a 17 centímetres de llarg. Corol·la de color préssec pàl·lida o rosa salmó. Tub de 2-3 centímetres de llarg, lleugerament doblegat. Fruit en càpsula de 9-11 mil·límetres amb flocs als mesos de tardor i hivern.
Hàbitat: la seva ubicació perfecta és la mitja ombra. Tolera gelades suaus i esporàdiques. Regs moderats, més abundants a l’estiu. És una planta de ràpid creixement. Atrau els insectes. El sòl correcte és el de jardí adobat amb matèria orgànica, no és massa exigent, però podem repetir l’adobament a mitja temporada. Remoure les fulles seques d’un any per l’altre. En general és una planta de fàcil cultiu i poc manteniment. L’element determinant és el fred. 
Reproducció: per llavors a la primavera. També per esqueix però no és gens fàcil. 
Utilitats: planta ornamental atractiva per la seva prolongada i bonica floració, utilitzada per a plantar en grups o massissos de color sota l’ombra de plantes més altes però disposant de bona lluminositat i també en testos i jardineres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s