CERATOSTIGMA PLUMBAGINOIDES


Nom comú: fals plumbago, ceratostigma
Família: plumbaginàcies  (Plumbaginaceae) 
Origen: la Xina. Introduïda a Europa a mitjan segle XIX. 
Etimologia: el nom del gènere deriva de dues paraules gregues céras i atos, “banya” i estigma, “estigma”, al·ludint a les excrescències banyoses de l’estigma. Plumbaginoides, epítet que ens indica la similitud amb el plumbago capensis
Definició: planta herbàcia baixa, entapissant, d’uns 20-30 centímetres d’altura per una amplada d’uns 40 centímetres i de ràpid creixement, encara que lenta en un principi. Tiges primes simples o ramificades. Fulles caduques obovades, acuminades (àpex punxegut) i amb el marge amb dents. Quan acaba la floració, aquestes fulles es tornen d’un bonic vermell caoba. Flors en grups terminals, amb el calze violeta i la corol·la d’un blau intens al principi, canviant posteriorment a violeta. Les seves flors blaves, en forma de tub, amb 5 pètals, disposades en inflorescències, apareixen sobre les tiges vermelles a finals de l’estiu i la tardor. Són molt nombroses i de llarga durada. 
Hàbitat: exposició a ple sol o mitja ombra i resistent a les gelades severes (els anglesos la denominen ‘hardy plumbago’, catalogada fins a zona USDA 5), tenint en compte que només sobreviu la part soterrada. El reg no ha de ser freqüent, sinó ocasional a l’estiu, i no s’ha de deixar que estigui sempre humit, això seria un greu problema per a la planta, ja que patiria atacs de malalties fúngiques. S’adapta a la majoria de sòls, sorrencs, argilosos, pobres, calcaris o terra de jardí enriquida, sense pH limitant, sempre que tinguin un bon drenatge. És una planta robusta i fàcil de conrear. Recomanen tallar-la cada any arran del sòl, ja que es podria tornar invasiva. No requereix adobs especials ni és sensible a plagues o malalties. És de llarga vida. 
Reproducció: per esqueixos al setembre o per divisió de mata a finals de l’hivern.
Utilitats: planta ornamentalment molt atractiva per la seva floració i el color de les fulles quan aquesta s’acaba. Molt robusta, adaptable i fàcil de conrear. És una excel·lent entapissant, també ideal per a rocalles o bordures. La densitat de plantació recomanada és de 9 plantes per metre quadrat. Viu bé plantada en testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s