DASYLIRION SERRATIFOLIUM


Nom comú: no en té, de nom propi en català, dasylirion, cucharilla (Mèxic) 
Família: asparagàcies (Asparagaceae) 
Origen: Mèxic 
Etimologia: nom del gènere, Dasylirion; nom compost que deriva de la paraula grega dsys, “rugosa”, “desacurada” i leiron, lliri, probablement triat per les seves fulles llargues i desordenades. L’epítet llatí serratifolium vol dir “fulles dentades”. 
Descripció: planta perenne amb tija molt curta i gruixuda, poques vegades més d’una, de fins a 1,5 metres d’altura. Les fulles són linears, aspres, glauques amb l’àpex fibrós i plomós de color blanc, marge finament dentat, de 50-110 centímetres de llarg per 10-30 mil·límetres d’ample. Les espines estan disposades cap amunt de forma irregular. La inflorescència és paniculada, llenyosa, estreta, de color vermell o morat i de 2-4 metres d’altura. Les nombroses flors són de color crema. El període de floració s’estén de juny a juliol. El fruit és una càpsula en forma d’ou que conté una sola llavor.
Hàbitat: aquest dasylirion està molt estès a l’estat sureny d’Oaxaca, a altituds de 1.800 a 2.350 metres. Creix a les regions àrides dels vessants rocosos i a d’altres arbustos associats a la Yuca periculosa, l’Agave salmiana i amb espècies de nolines. Són plantes de creixement molt lent, molt apropiades per a jardins mediterranis secs. Viu bé amb exposició a ple sol, atmosfera seca i altes temperatures. Si bé resisteixen alguna gelada suau i curta, prefereixen que les temperatures no baixin de 5 °C. Encara que al seu hàbitat viu a terrenys secs i pedregosos, agraeixen que el sòl sigui una barreja de terra de jardí, humus i sorra gruixuda a parts iguals. Aquestes plantes són molt resistents a la sequera, i per tant només es regaran quan el sòl estigui completament sec. A l’hivern és millor no regar-les. No requereixen ni adobs especials ni podes. Són molt resistents a plagues i malalties, però el seu punt feble és l’excés d’aigua. 
Reproducció: per llavors a la primavera, però el procés és tan lent que millor les comprem a vivers o centres de jardineria. 
Utilitats: planta de fort impacte visual que es pot plantar aïllada o en grups. Ideal per a jardins mediterranis de baix consum o xeròfit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s