EURYOPS CHRYSANTHEMOIDES


Nom comú: margarida groga 
SinònimEuryops pectinatus. 
Família: asteràcies (Asteraceae
Origen: Àfrica del sud, província oriental del Cap, KwaZulu Natal i Swazilàndia
Etimologia: el nom genèric, Euryops, prové de les paraules greges eurys i eop, “cap i ulls”, en referència als caps de les flors (capítols), amb el centre com ulls. Chrysanthemoides, epítet llatí que significa “similar al gènere Chysanthemum“. 
Descripció: és una planta arbustiva, llenyosa en la base, de capçal arrodonit i fulles perennes que pot arribar a un metre i mig d’altura. Les tiges són suaus i peludes. Les fulles presentes lòbuls extremadament marcats i dentats, amb un aspecte similar a les costelles, mesurant 4-10 centímetres de llargada. Amb el temps, el verd viu dels nous brots es van tornant pàl·lids, adquirint un to més grisenc. Les flors s’assemblen a les margarides, tenen uns 5 centímetres de diàmetre i lògicament són de color groc. Diuen que floreix a la primavera i a l’estiu, però hi ha plantes carregades de flors a l’hivern, a climes temperats, i pràcticament tot l’any amb més o menys intensitat. En el cas d’aquesta planta fa el repòs vegetatiu a l’estiu. Les reaccions de les plantes estan molt influïdes pel clima, però en tot cas estem parlant d’una planta de llarga i generosa floració. Els fruits contenen una sola llavor.
Hàbitat: exposició a ple sol, resisteix gelades de fins a -8 °C. No és exigent amb el sòl i és molt adaptable sempre que tingui un bon drenatge, encara que agrairà que també sigui fèrtil. Recomanen regar-la dues vegades per setmana a l’estiu, la resta de l’any bastarà amb un reg per setmana o menys a l’hivern. Si la planta està ben instal·lada des de fa un temps, podem reduir-ne el reg, considerant que és resistent a la sequera. Hem d’adobar-la cada 15-20 dies amb adobs ecològics des de començaments de la primavera fins a la fi de l’estiu. Referent a la poda, a finals de l’hivern, hem de tallar les branques seques, malaltes, febles o trencades. Aprofitarem també per retallar les branques massa llargues i aconseguir-ne un capçal arrodonit. Posats a netejar-la, retirarem les flors i fulles marcides. 
Reproducció: per esqueixos a la primavera és el més habitual. També podem utilitzar llavors a la mateixa època. Realitzarem el transplant a la primavera. 
Utilitats: acostumen a plantar-les en jardins mediterranis per formar massissos i grups de color. També és una bona planta per a testos i jardineres. En aquest cas utilitzarem substrat universal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s