CAMPANULA PORTENSCHLAGIANA


Nom comú: campaneta dàlmata 
Família: campanulàcies (Campanulaceae) 
Origen: muntanyes de Dalmàcia, Croàcia
Etimologia: el nom genèric, Campanula, és un diminutiu del terme llatí campana, i significa “petita campana”. Portenschlagliana, epítet dedicat a l’austríac Franz von Portenschlag-Ledermayer (1772-1822) (uf, quin nom) 
Descripció: planta herbàcia perenne amb l’hàbit d’estendre’s a poca altura, uns 20 centímetres per un metre d’amplada, en condicions adients. És de creixement moderat i trigarà 3-5 anys en arribar a la seva màxima densitat. Les fulles es mantenen tot l’any entapissant el seu emplaçament. Són arrodonides, petites, dentades, d’un verd lluent. La floració és duradora, des de la primavera a finals de l’estiu, quan fa una nova floració. Aquesta floració està formada per nombroses campanetes de color blau-lila, tan nombroses que arriben a tapar les fulles. 
Hàbitat: planta de mitja ombra, només a ple sol a llocs que no siguin calorosos, i que pot resistir gelades de fins a -10 °C, mentre la gelada no sigui persistent. No és exigent respecte al sòl, sense que el pH sigui limitant. És molt important que tingui un bon drenatge. No li agrada l’acumulació d’aigua de reg, (patiria d’asfíxia radical), però sí mantenir un cert grau d’humitat. Amb el sòl completament sec, patiria bastant. L’adobarem una o dues vegades l’any amb un compost orgànic, garantint suficientment la fertilitat del sòl. És una planta resistent a plagues i malalties, però atenció als caragols i llimacs quan hi ha molta humitat. Com que no hem de podar-la i amb només dues vegades d’adob a l’any, el seu manteniment és fàcil. 
Reproducció: per llavors o per divisió de mates. Ambdues formes són eficients, però és més ràpid per divisió de mata. La divisió de mata es farà a la primavera quan les temperatures siguin altes i la planta estigui a prop de florir. 
Utilitats: és una magnífica planta entapissant, per cobrir murs, rocalles, racons del jardí, amb una fantàstica, alegre i duradora floració i amb poc manteniment. Que més volem?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s