HOWEA FOSTERIANA


Nom comú: kèntia, quència 
Família: arecàcies (Arecaceae) 
Origen: Lord Howe Island i també Norfolk Island, ambdues a l’est d’Austràlia. 
Etimologia: el nom genèric, Howea, és nomenat pel seu lloc d’origen, l’illa de Lord Howe, per Lord Richard Howe (1726-1799). Fosteriana, epítet, en honor a William Forster, senador australià.
Descripció: palmera molt elegant, d’un únic tronc, cilíndric, verd, esvelt, anellat, de 10-15 metres d’altura i uns 13-15 centímetres de diàmetre. Fulles pinnades, planes, ascendents, de color verd fosc, amb teixit fibrós a la base. Folíols horitzontals, lleument arquejats, distribuïts regularment. Inflorescència ramificada, fina i penjant, situada sota les fulles, d’un metre de longitud, feta de flors blanques formada per 5-7 espigues que es fusionen a la base. Flors mascles i femelles a la mateixa inflorescència. Fruits ovoides marrons i després vermells. 
Hàbitat: aquesta palmera, una de les més cultivades del món, tant es conrea a l’interior com a l’exterior. El seu creixement és molt lent, necessitant molts anys per formar un tronc de pocs metres. Com a planta d’interior és de les més elegants i duradores. No requereix gaire llum. També és excel·lent com a planta d’exterior, que es desenvolupa sense problemes tant a l’ombra com a ple sol en climes temperats o subtropicals, resistint temperatures de -4 °C per poques hores. Com ja hem dit, creixerà millor que qualsevol palmera amb poca llum. La kèntia d’exterior creix millor en espais a ple sol, encara que només tolera la llum solar directa després de 5 anys de vida. Per tant, els exemplars joves requereixen estar protegits de la llum solar i viuen millor a l’ombra o mitja ombra. Respecte a temperatures pot viure a l’aire lliure en zones costaneres càlides i en zones més fredes com a planta d’interior. No li agraden els climes tropicals calorosos. A l’estiu i a l’interior cal polvoritzar-la amb aigua cada dia si fa molta calor. La kèntia s’adapta a una gran varietat de sòls, siguin neutres, àcids, argilosos o lleugerament alcalins, però es desenvolupa millor en sòls rics en sorra, argila, matèria orgànica i amb un bon drenatge. Recomanen un reg moderat, ja que amb massa reg podrien contreure el fong Phytophtora. A grans trets, dues vegades per setmana a l’estiu i a l’hivern una o dues vegades al mes. Tolera un nivell de sequera moderat. Si l’adobem amb un adob específic per a palmeres, estimularem al màxim el seu creixement. Per exemple un 18-18-18 (N-P-K) d’alliberament lent durant el període de creixement. Pot patir la cotxinilla de cotó, àcars vermells i trips a les èpoques més caloroses. 
Reproducció: per llavors. La germinació és molt lenta. Els seus fruits maduren molt lentament, trigant, de vegades, 3-4 anys. La viabilitat de les llavors, per contra, és només de 6-8 setmanes. : Utilitats: ja ho hem dit tot, una de les palmeres més elegants, més cultivades en tot el món per decoracions d’interior, habitualment aïllada per lluir bé i també una palmera d’exterior magnifica a les zones costaneres càlides. Elegància en estat pur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s